Behandeling

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij volwassenen

Bij het plaatsen van trommelvliesbuisjes maakt de KNO-arts een klein sneetje in het trommelvlies.

Eerst zuigt de arts zoveel mogelijk vocht weg uit het middenoor. Daarna plaatst de arts in het sneetje de buisjes. Dit buisje maakt een open verbinding tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Dit vermindert de druk in het oor. U heeft zo minder pijn en hoort beter.

Hoe verloopt de behadeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Betrokken afdelingen

Code KNO-766
Laatste revisie: 30 augustus 2023 - 12:49
Hoe verloopt de behadeling?

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij volwassenen

Wat zijn trommelvliesbuisjes?

Trommelvliesbuisjes zijn kleine plastic buisjes. Ze zijn maar een paar millimeter groot.

Dwarsdoorsnede van het binnenoor

Trommelvliesbuisjes krijgen

Trommelvliesbuisjes blijven een half jaar tot enkele jaren in het trommelvlies zitten. Ze vallen na een tijd vanzelf uit het oor. Ze blijven dan meestal in de gehoorgang in het oorsmeer geplakt zitten. De gaatjes in de trommelvliezen groeien meestal snel dicht. Daarom kan het vaker nodig zijn om buisjes te plaatsen.

U hoeft voor de behandeling niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken voor u naar het ziekenhuis komt.

Zorg dat u alvast paracetamol thuis heeft. Dit kan u nodig hebben na de behandeling.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de polikliniek KNO, in 's-Hertogenbosch.

Verdoving

Voor het plaatsen van het buisje verdoofd de arts uw oor. Dit kan op verschillende manieren:

  • injectie in het oor (prikje in de buitenkant van de gehoorgang)
  •  oordruppels
  • verdovingszalf

De oordruppels en verdovingszalf werken na 15 minuten. Die tijd wacht u in de wachtkamer. Bij een injectie is dat niet nodig. Dan begint de behandeling meteen.

De behandeling

De behandeling bestaat uit een paracentese en het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Bij een paracentese maakt de KNO-arts een sneetje in het trommelvlies. Daarna zuigt de arts zo veel mogelijk vocht weg uit het middenoor. De behandeling duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Vaak worden meteen buisjes in het sneetje geplaatst.

 

Risico's

U mag na de behandeling zelf naar huis gaan. U mag gelijk weer autorijden.

Bij het plaatsten van buisje is er een hele kleine kans op problemen. Het gaatje in het trommelvlies kan open blijven nadat de buisjes er zijn uitgevallen. We kunnen dit gaatje weer dicht maken.

Daarnaast bestaat er een klein risico dat u na de behandeling een loopoor krijgt. Dit gaat over als u oordruppels met antibiotica in uw oor doet.

Meestal kunt u gelijk beter horen. Soms kan u pas de volgende dag beter horen.

In de folder "Nazorg na een behandeling met een plaatselijke verdoving door de KNO-arts" leest u waar u thuis op moet letten.

Als u klachten krijgt kunt u bellen met de polikliniek KNO.

Douchen en in bad

U mag douchen en in bad. Pas op met shampoo en doucheschuim. Zeep in het oor kan pijn doen. U kunt als bescherming vette watten in het oor doen. U kunt ook witte watten gebruiken met aan de buitenkant een beetje vaseline. Zo komt er geen water in het oor.

Vocht uit het oor (loopoor)

Zolang er buisjes in het oor zitten, kan er vocht uitkomen.

  • Doe géén wattenpropjes in de oren, maar laat het vocht uit de oren lopen.
  • Gebruik ook géén wattentips of wattenstokjes!

Zolang de buisjes in uw oor zitten is er kans op een loopoor. Komt er na 3 dagen nog vocht uit het oor? Bel dan naar de polikliniek KNO.

Zwemmen

2 weken na de behandeling mag u weer zwemmen.

U krijgt een afspraak mee of thuisgestuurd. Dit kan een telefonische afspraak zijn, of een afspraak in het ziekenhuis.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.