Behandeling

Tioguanine bij chronische darmontsteking

Bij chronische darmontsteking kan de arts of verpleegkundig specialist tioguanine voorschrijven.

Tioguanine is een ontstekingsremmend medicijn. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kan het de klachten verminderen en heeft u minder kans op complicaties. Meestal krijgt u tioguanine als er bijwerkingen zijn van andere medicijnen, zoals Purinethol® en azathioprine. Maar ook als het niet lukt om het langdurig gebruik van prednison af te bouwen. Hieronder leest u meer over deze behandeling.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Betrokken afdelingen

Code INT-172
Laatste revisie: 7 februari 2022 - 09:28
Hoe verloopt de behandeling?

Tioguanine bij chronische darmontsteking

Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa heeft u last van ontstekingen in de darmen. De oorzaak van beide ziektes is niet bekend. Elke behandeling met medicijnen is gericht op het onderdrukken van de ontstekingsreactie. Hierdoor verminderen de klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziekte voor kunnen doen.

Medicijnen kunnen de darmontsteking onderdrukken maar kunnen de ziekte niet definitief genezen. Na het afbouwen van of stoppen met de medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.

Tioguanine behoort tot de groep immunosuppressiva. Dit zijn medicijnen die de ontsteking remmen door uw eigen (natuurlijke) lichaamsafweer te onderdrukken.

Uw behandeld arts schrijft meestal tioguanine voor als u bijwerkingen heeft van andere medicijnen, zoals Purinethol® en azathioprine. Tioguanine wordt ook voorgeschreven als het niet lukt om het langdurig gebruik van prednison af te bouwen. Tioguanine werkt op dezelfde manier als azathioprine en Purinethol®. Deze medicijnen remmen de groei van cellen en doden snelgroeiende, woekerende cellen. Het medicijn wordt ook wel gebruikt bij de behandeling van kanker. Maar de dosering van tioguanine is bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa veel lager dan bij de behandeling van kanker. Hierdoor komen bijwerkingen minder vaak voor en zijn milder. Dit is voor u belangrijk om te weten omdat de bijsluiter die u van uw apotheek krijgt, gericht is op mensen met kwaadaardige aandoeningen.

Effect

U moet tioguanine ongeveer 2 tot 4 maanden gebruiken voordat het maximale effect van het medicijn bereikt wordt. Daarom adviseert uw arts u om ook door te gaan met de medicijnen die u al gebruikt. Als blijkt dat u goed op het middel reageert en er geen bijwerkingen optreden, kunt u tioguanine jarenlang gebruiken.

 • U gebruikt tioguanine in tabletvorm van 10mg of 20mg.
 • Bijt de tabletten niet stuk. Neem ze in met tenminste 1 glas water.
 • U kunt de tabletten het beste minstens 1 uur voor een maaltijd of het gebruik van zuivelproducten (zoals melk, kaas enz.) innemen, of 3 uur daarna. Dit geldt ook voor zure dranken zoals koffie, frisdranken en vruchtensappen.
 • Moet u een halve tablet gebruiken? Breek de tabletten niet door, maar halveer ze met een tablettensplitser. Zo voorkomt u verspreiding van poeder; anders kunnen uw huisgenoten hiermee in aanraking komen.
 • Bent u vergeten om de tabletten in te nemen? Neem ze dan nog dezelfde dag op een later tijdstip in. Komt u er de volgende dag achter dat u ze vergeten bent, neem ze dan NIET alsnog in. U neemt dan gewoon uw medicijn in zoals u gewend bent.
 • Als u misselijk wordt van de tioguanine, dan kunt u de tabletten over de dag verdelen, of avonds voor het slapen gaan innemen.
 • Bewaar uw medicijnen buiten bereik van kinderen!

Voordat u start met tioguanine

Tioguanine kan soms schadelijk zijn voor de leverfunctie en voor de aanmaak van de bloedlichaampjes. Voordat u start met dit medicijn, nemen wij bloed bij u af om uw leverfunctie en de aanmaak van bloedlichaampjes te controleren. Ook tijdens de therapie controleren wij regelmatig uw bloed.

Vaccinatie

Heeft u kort geleden een vaccinatie gehad met een (verzwakt) levend vaccin? Geef dit dan door aan uw arts vóórdat u start met tioguanine. Het is ook belangrijk dat u doorgeeft of u van plan bent verre reizen buiten Europa te maken.

Meestal wordt tioguanine goed verdragen. De meeste bijwerkingen treden op in de eerste uren of dagen na het starten. U kunt in deze periode last krijgen van een verminderde eetlust, misselijkheid, braken of diarree. Meestal verdwijnen deze klachten binnen 2 tot 3 weken.

Omdat tioguanine de afweer vermindert, heeft u meer kans op infecties. Vermijd daarom intiem contact met mensen die een ernstige infectie doormaken.

Bijwerkingen die soms voorkomen (0,1-1%)

 • Infecties van het tandvlees of keelpijn in combinatie met koorts. Dit wordt veroorzaakt door het remmende effect van het geneesmiddel op het beenmerg waar de bloedcellen worden gemaakt. Hierdoor kan een storing in de aanmaak van witte bloedcellen optreden. Dit controleren we bij bloedonderzoek.
 • Wratten veroorzaakt door een virus. Door uw verminderde weerstand bent u gevoeliger voor zo’n virus.
 • Spontane blauwe plekken en/of regelmatige bloedneuzen. Dit kan het gevolg zijn van een verminderde aanmaak van bloedplaatjes door het gebruik van tioguanine.
 • Leverfunctiestoornissen. Deze stoornissen kunnen onder andere een gele verkleuring van uw oogwit of van de huid veroorzaken.
 • Buikklachten die niet door de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa veroorzaakt worden. In zeldzame gevallen treedt in het begin van de behandeling een alvleesklierontsteking (pancreatitis) op.

Bijwerkingen die zelden voorkomen (0,01-0,1%)

 • Neoplasma zoals huidtumoren of tumoren aan de baarmoedermond.
 • Haaruitval (soms tijdelijk).

Wanneer moet u contact opnemen?

Krijgt u last van bijwerkingen, koorts, koude rillingen, gele huid, hevig braken, blauwe plekken, bloedneuzen, een bandgevoel in de maagstreek of hevige (buik)pijn? Neemt u dan contact op met uw MDL-arts of met uw MDL-verpleegkundige.

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de (dienstdoende) huisarts of met de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis.

Andere medicijnen

Als u een van de volgende medicijnen gebruikt, geef dit dan door aan uw arts:

 • Carbamazepine: een medicijn gebruikt bij epilepsie, zenuwpijn en manische depressiviteit.
 • Benazepril, captopril, cilazepril, enalapril, fosinopril, lisinopril, erindropril, quinapril, ramipril, trandorapril, zofenopril (ACE-remmers): medicijnen gebruikt bij hoge bloeddruk en hartfalen.
 • Trimethoprim/sulfamethazol (Bactrimel®), cimetidine (Tagamet®) of indometacine (Indocid®): tioguanine kan samen met deze medicijnen de aanmaak van witte bloedcellen verstoren. Uw arts laat daarom regelmatig bloed bij u prikken om dat te controleren.

Alcohol

Wees voorzichtig met alcohol. Alcohol verhoogt de kans op leverafwijkingen als u ook tioguanine gebruikt.

Vaccinaties (inentingen)

Moet u gevaccineerd worden? Meld altijd aan uw arts dat u tioguanine gebruikt. Tioguanine kan de werkzaamheid van sommige soorten vaccins verminderen en de kans op bijwerkingen voor vaccins vergroten.

Vaccinaties met een verzwakt levend vaccin, zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts en BCG moet u vermijden tijdens het gebruik van tioguanine. Overleg met uw apotheker of arts als u een vaccinatie nodig heeft.

Zwangerschap

Heeft u een zwangerschapswens, bespreek dan met uw arts het gebruik van uw medicijnen.

Borstvoeding

Geef geen borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Het kan in de moedermelk terecht komen en schadelijk zijn voor uw kind.

Zonlicht en UV-straling

Patiënten die tioguanine gebruiken, hebben een verhoogd risico op huidproblemen, waaronder huidkanker. Vermijd daarom teveel zonlicht en U.V.-straling op uw huid als u tioguanine gebruikt. Smeer u in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Wij raden het gebruik van een zonnebank af.

Hygiënische adviezen

Tioguanine is onder andere geregistreerd voor de behandeling van leukemie. Vandaar dat er in de bijsluiter strenge hygiënische adviezen staan. Omdat tioguanine bij de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa in de veel lagere dosering wordt gebruikt, is een normale hygiëne voldoende.

Als u vragen heeft, kunt u daarmee terecht bij uw behandelend arts of verpleegkundige.

Bij lichamelijke klachten of dringende vragen belt u naar de specialistisch Maag-, Darm- en Leververpleegkundigen tijdens het spreekuur.