Headerafbeelding
afdelingen radiologie echo buik
Behandeling

Plaatsen van ingevroren embryo's

Tijdens uw IVF/ICSI behandeling zijn er één of meerdere embryo’s ingevroren ( cryo-embryo’s). Deze cryo embryo’s worden in het baarmoederslijmvlies geplaatst. 

Dit baarmoederslijmvlies kan op 2 manieren worden voorbereid.

Als u een regelmatige cyclus heeft, kan dat in de natuurlijke cyclus. Heeft u een onregelmatige cyclus of geen cyclus? Dan wordt het baarmoederslijmvlies voorbereid met tabletten om ervoor te zorgen dat de embryo's zich kunnen innestelen.

Hoe verloopt de behandeling met tabletten?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Digitale kinderwenspoli

Speciaal voor patiënten van het Centrum Voortplantingsgeneeskunde hebben wij de digitale kinderwenspoli. Hier kunt u vragen stellen aan ons team, maar ook heel gemakkelijk informatie vinden over ziektebeelden, onderzoeken en behandelingen. Er is ook een forum waar u met andere patiënten in contact kunt komen. 

Betrokken afdelingen

Code GYN-053
Laatste revisie: 15 juni 2023 - 10:37
Hoe verloopt de behandeling met tabletten?

Plaatsen van ingevroren embryo's

Heeft u een onregelmatige cyclus, dan begint u de behandeling met tabletten. U begint op de 1e dag van de cyclus en u mailt deze datum door naar de verpleegkundige. Het baarmoederslijmvlies moet worden voorbereid om de innesteling van het embryo mogelijk te maken. U slikt hiervoor verschillende medicijnen. In het schema ziet u wanneer u welk medicijn moet innemen.

  • U begint met het innemen van tabletten met een vrouwelijk hormoon. U slikt 1 tot 3 keer per dag Estradiol® tabletten van 2 mg, zoals in het schema wordt aangegeven.

Tussen dag 10 en 13 maken we een echo om te kijken of het baarmoederslijm mooi is opgebouwd. Als het baarmoederslijmvlies dik genoeg is, plannen we de dag van de plaatsing in het Centrum Voortplantingsgeneeskunde Brabant in Tilburg. Dit is meestal dag 19 van het schema. 

  • In de 2e helft van de cyclus voegen we een 2e soort vrouwelijk hormoon toe. Dit gebeurt met een capsule Utrogestan® à 300 mg. U brengt 2 keer per dag 1 capsule vaginaal in.

Als de plaatsing niet doorgaat, blijft u Utrogestan® gebruiken omdat anders de cyclus vroegtijdig afbreekt. U gebruikt dan nog 10 dagen 1 keer per dag 1 capsule.

afbeelding schema over de inname van Estradiolen Utrogestan

Bijwerkingen

  • Estradiol: Stemmingswisselingen, doorbraakbloedingen, buikpijn. Zelden komt voor: misselijkheid, hoofdpijn en pijnlijke/gespannen borsten.
  • Utrogestan®: tegenhouden/uitstellen van de menstruatie, hoofdpijn, slaperigheid, afscheiding en pijnlijke/gespannen borsten.

Heeft u een regelmatige cyclus (25-35 dagen), dan kunt u ervoor kiezen om de terugplaatsing in uw eigen cyclus te laten plaatsvinden. U doet dan zelf thuis vanaf de 11e cyclusdag 2 keer per dag ovulatietesten. Dit doet u in de ochtend en de avond. Het is belangrijk dat u de digitale ovulatietesten gebruikt.

Zodra u een positieve evaluatietest heeft, stuurt u ons een bericht op de Digitale Kinderwenspoli. De verpleegkundige plant vervolgens voor u een datum in voor de plaatsing van de embryo's bij het Centrum Voortplantingsgeneeskunde Brabant in Tilburg.

Het embryo wordt de dag voor terugplaatsing of op de dag zelf ontdooid. Op de dag zelf beoordeelt de laborant of het embryo geschikt is. Het is helaas ook mogelijk dat het embryo niet geschikt is en er verder geen andere embryo's zijn. Dit hoort u dan van de laborant. Deze probeert u op tijd te bellen voordat u naar het ziekenhuis komt.

Dag van de terugplaatsing

Neem beiden uw geldig legitimatiebewijs mee.

Zorg dat u voor de terugplaatsing met een volle blaas naar de afspraak komt. 

De terugplaatsing gebeurt vaginaal met behulp van een spreider en een echo. Via een dun slangetje plaats de arts 1 à 2 embryo’s terug in de baarmoeder.

Nadat het embryo is teruggeplaatst moet u 2 weken wachten. Dit zijn spannende weken. Nestelt het embryo zich in of niet? Veel paren ervaren dit als een zware periode. Na deze 2 weken kunt u zelf een zwangerschapstest doen. Is de uitslag van de test positief, dan bent u zwanger en mag u een zwangerschapsecho inplannen. Wanneer u Utrogestan® gebruikt gaat u hier nog 4 weken mee door.

Is de test negatief of krijgt u een menstruatie? Dan betekent dit dat er geen innesteling heeft plaatsgevonden. U bent helaas niet zwanger. U stopt met Utrogestan® als u dit gebruikt. Binnen enkele dagen volgt de menstruatie.

Samen met u hopen wij op een gunstig resultaat van deze behandeling.

Bij vragen of het inplannen van een echo kunt u mailen naar de verpleegkundige via de digitale kinderwenspoli.

U kunt ook bellen naar het Centrum Voortplantingsgeneeskunde, telefoonnummer: (073) 553 8660.