Headerafbeelding
anesthesist bij OK patient
Behandeling

Pijnbestrijding met een pijnpomp

Na een operatie kan de pijn bestreden worden met een pijnpomp, PCA (patiënt gecontroleerde pijnstilling).

Het is belangrijk voor uw herstel dat u zo min mogelijk pijn voelt. Pijn mag u niet belemmeren om te verliggen, uit bed te komen of te hoesten. Met minder pijn voelt u zich prettiger en herstelt u sneller.

Geef duidelijk aan als u pijn heeft. Hoe langer u wacht met het bespreekbaar maken van de pijn en eventuele bijwerkingen, hoe moeilijker het wordt ze te beheersen. U krijgt van de verpleegkundige op vaste tijden pijnmedicatie (bijv. paracetamol) die u moet in nemen. Daarbij krijgt u extra pijnmedicatie via de pijnpomp. Deze combinatie zorgt dat u optimale pijnbestrijding krijgt met zo min mogelijk bijwerkingen.

Meer informatie

Hier vindt u alle belangrijke informatie over deze pijnbestrijding
Code ANE-056
Laatste revisie: 7 april 2025 - 12:58
Meer informatie

Pijnbestrijding met een pijnpomp

Gekleurde liniaal met cijfers van 0-10 om uw pijn aan te geven

Om voor uzelf te kunnen bedenken in welke mate u pijn heeft, geeft u uw pijn een cijfer. Een 0 betekent geen pijn en 10 is de ergst denkbare pijn die u zich kunt voorstellen. Vanaf het cijfer 4  is er sprake van matige tot ernstige pijn en is het verstandig om de pijnpomp te gebruiken.

Wat is acceptabele pijn?

  • Uw pijn is draaglijk.
  • Eventuele misselijkheid is onder controle te houden.
  • U bent niet te suf.
  • U durft te bewegen, op te hoesten en door te ademen.
  • Mobilisatie is haalbaar.
PCA Pomp

Op de uitslaapkamer (recovery) wordt de pijnpomp bij u aangesloten op het infuus. Hierdoor kunt u zichzelf (extra) pijnmedicatie toedienen. Deze pijnpomp dient niet uit zichzelf medicatie toe, maar alleen als u op de rode knop (bolusknop) drukt.

Ervaart u pijn? Of gaat u inspannende activiteiten doen die mogelijk pijn kunnen uitlokken (bijvoorbeeld uit bed gaan)? Druk dan op de bolusknop om pijnmedicatie via de pomp te krijgen. U zult merken dat de pijn na enkele minuten afneemt. Neemt de pijn onvoldoende af? Druk dan opnieuw op de bolusknop. Dit kunt u net zo lang herhalen tot de pijn aanvaardbaar is.

De pomp heeft veiligheidsinstellingen. Hierdoor kunt u zich niet te veel pijnstilling toedienen, tenzij u drukt als u helemaal geen pijn heeft. U bent de enige die op de bolusknop mag drukken, iemand anders mag absoluut niet voor u op de bolusknop drukken.

Welke bijwerkingen kunnen er zijn?

Door het gebruik van de pijnpomp kunnen bijwerkingen optreden, zoals:

  • slaperigheid;
  • misselijkheid en braken;
  • versnelde hartslag en bloeddrukdaling.

Heeft u een van de genoemde bijwerkingen? Laat dit dan weten aan uw verpleegkundige, APS (acute pijn service)-medewerker of arts. Op de verpleegafdeling komt dagelijks, van maandag t/m vrijdag, een APS-medewerker bij u langs. Deze vraagt hoe het met de pijn is en voert controles uit aan de pijnpomp. In overleg met u, de verpleegkundige, de anesthesioloog en de APS-medewerker wordt bepaald wanneer de pijnpomp gestopt mag worden.

  • Kan ik verslaafd raken aan de medicatie? 
    Het medicijn dat in de pomp zit is niet verslavend, zolang u het gebruikt bij pijnklachten voor korte tijd. Het medicijn dat u krijgt is piritramide of morfine.
  • Heb ik bij gebruik van de pijnpomp helemaal geen pijn meer? 
    De eerste dagen na de operatie is er altijd sprake van enige pijn. Met de pijnpomp kunt u er zelf voor zorgen dat de pijn draaglijk is. Dit wil niet zeggen dat de pijnpomp er voor zorgt dat u geen pijn meer voelt. U zult nog wel voelen dat u geopereerd bent.

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de APS-medewerker of uw verpleegkundige.