Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Behandeling

Omalizumab bij ernstige astma

Voor de behandeling van ernstig astma kan de longarts het middel omaluzimab voorschrijven.

Omalizumab is een middel dat allergische afweerreacties van het lichaam onderdrukt. U krijgt het middel in het ziekenhuis toegediend in de vorm van injecties.

Na een aantal maanden kunt u het middel thuis zelf toedienen, of een familielid/bekende die hiervoor training heeft gehad van de longverpleegkundige, kan dit doen.

Meestal merkt u binnen 3 of 4 maanden dat de aanvallen van astma minder worden. De arts of verpleegkundige bespreekt met u hoe vaak u de injecties moet toedienen. Meestal is dat elke 2 tot 4 weken.

Bestellen van omalizumab

Hoe bestelt u omalizumab?

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Code LON-400
Laatste revisie: 18 januari 2023 - 10:00
Bestellen van omalizumab

Omalizumab bij ernstige astma

U bestelt de injecties door een e-mail of een chatbericht te sturen naar de apotheek. Het mailadres is: info@jeroenboschapotheek.nl. De chatfunctie kunt u vinden in het oranje blok bij Jeroen Bosch Apotheek (poliklinische apotheek).

Herhaalrecept

Het recept is voor 1 jaar. Hierna moet u contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde voor een herhaalrecept. Dit mag telefonisch of via een e-consult in uw MijnJBZ.

U ontvangt een sms of e-mailbericht van de apotheek als het medicijn voor u besteld wordt. Zodra de bestelling voor u klaar staat, ontvangt u opnieuw een bericht. Hierin staat een afhaalcode vermeld. U haalt het middel op bij de apotheek, bij de ingang van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Als u de afhaalcode invoert op het scherm van het nummerapparaat, dan wordt u tijdens kantoortijden met voorrang geholpen.

U kunt ook gebruik maken van een gekoelde kluis in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (medicijn afhaalservice). U kunt dan zelf, zonder wachttijd, de bestelling ophalen.

Belangrijk: Als u de medicijnen gaat ophalen, neem dan uw koeltas mee voor de medicijnen.

Heeft u een afspraak in het ziekenhuis? Dan haalt u dan de bestelling na de afspraak op. Het kan namelijk zijn dat de zorgverlener tijdens de afspraak iets verandert aan uw medicijngebruik. De apotheek neemt geen medicijnen terug die al aan u verstrekt zijn.

Geef het door aan de apotheek als:

  • het gebruik van uw medicijnen verandert;
  • u stopt met het middel;
  • u de bestelling niet of veel later ophaalt.

Neem direct contact op:

  • als u (mogelijk) zwanger bent, ook bij kinderwens;
  • als u een allergische reactie heeft zoals galbulten, jeuk, zwelling, piepende ademhaling, onwelwording na het injecteren;
  • als u koorts heeft (temperatuur boven de 38.5 °C).

Twijfelt u of u voelt zich onzeker over bepaalde klachten die u heeft? Neem dan ook contact op. Maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren kunt u een belafspraak maken met de longverpleegkundige via telefoonnummer (073) 553 24 63.