Behandeling

Mesalazine bij chronische darmontsteking

Bij chronische darmontsteking kan de arts of verpleegkundig specialist mesalazine voorschrijven.

Mesalazine is ook bekend onder de namen Pentasa, Asacol, Salofalk of Mezavant. Hieronder leest u hoe dit medicijn werkt en hoe u het moet gebruiken. Leest u ook de bijsluiter van het medicijn.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Betrokken afdelingen

Code INT-183
Laatste revisie: 2 september 2020 - 13:19
Hoe verloopt de behandeling?

Mesalazine bij chronische darmontsteking

Bij colitis ulcerosa heeft u last van chronische ontstekingen in de darmen. De oorzaak van colitis ulcerosa is niet bekend. Elke behandeling met medicijnen is gericht op het onderdrukken van de ontstekingsreactie. Hierdoor verminderen de klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziekte voor kunnen doen.

Medicijnen kunnen de darmontsteking onderdrukken, maar kunnen de ziekte niet definitief genezen. Na het afbouwen van of stoppen met de medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.

Mesalazine werkt ontstekingsremmend. Mesalazine wordt niet alleen gebruikt om een ontsteking tot rust te brengen, maar ook om opvlammingen te voorkomen. Via uw maag komt het medicijn in uw darm terecht. Het verschilt per merk waar de werkzame stof in het maag-darmkanaal vrijkomt.

Het middel dat u krijgt hangt onder andere af van de plaats van de ontsteking. Sommige patiënten worden alleen met mesalazine behandeld, maar er zijn ook patiënten die naast de mesalazine nog andere medicatie krijgen om ontstekingen af te remmen.

 • Mesalazine is voor gebruik via de mond verkrijgbaar in tabletten en korrels (granulaat) van verschillende doseringen (o.a. 500 mg, 800 mg, 1 gram of 1,2 gram, 2 gram en 4 gram).
 • Daarnaast is het voor gebruik via de anus beschikbaar in de vorm van zetpillen, klysma’s en schuim.

In het begin van de behandeling wordt Mesalazine in een hogere dosering voorgeschreven om de ziekte rustig te krijgen. Dit noemen we inductiebehandeling. Daarna volgt de onderhoudsbehandeling, vaak in een lagere dosering. De inname is vaak 1 tot 2 keer per dag. Om eventuele bijwerkingen zo veel mogelijk te beperken, kunt u de tabletten het beste tijdens de maaltijd innemen. U slikt de tabletten of korrels door met een half glas water zonder te kauwen. De beschermlaag mag namelijk pas oplossen op de aangedane plaats waar de ziekte actief is.

Krijgt u zetpillen voorgeschreven, dan is dit meestal voor de nacht. Wanneer er bij u klysma’s worden voorgeschreven, dien het klysma dan ‘s avonds toe. Het medicijn kan dan lang in de darm blijven en op die manier langer doorwerken.

Zetpillen

 • Zorg ervoor dat uw endeldarm leeg is voordat u de zetpil inbrengt. Dus ga vooraf naar het toilet.
 • Was uw handen altijd vóór en nádat u een zetpil inbrengt.
 • Verwijder het folie van de zetpil (zie bijsluiter die door de apotheek is meegeleverd).
 • Breng de zetpil in de anus. Het maakt daarbij niet zoveel uit of u de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. Als u de zetpil met een beetje water bevochtigt (of met vaseline insmeert), kunt u hem wat makkelijker inbrengen. Duw met een vinger de zetpil helemaal naar binnen, want anders is het niet denkbeeldig  dat uw sluitspier de zetpil onwillekeurig weer naar buiten duwt.
 • Het kan zijn dat u na het inbrengen van de zetpil aandrang krijgt. Probeer er niet aan toe te geven, want de zetpil heeft enige tijd nodig om te smelten en de werkzame stof moet daarna via uw endeldarm worden opgenomen.
 • Als u de zetpil binnen 10 minuten verliest, omdat u naar het toilet moet, kunt u een nieuwe inbrengen.

Klysma

 • Volg altijd de (voor-)bereiding van het klysma zoals beschreven staat in de bijsluiter die u van de apotheek heeft meegekregen;
 • Laat het klysma voor u deze toedient op lichaamstemperatuur komen, bijvoorbeeld in een lauwwarm waterbadje. Door het klysma op lichaamstemperatuur te brengen, wordt het klysma beter verdragen, en geeft het minder buikkrampen.
 • Zorg ervoor dat uw endeldarm leeg is voordat u het klysma inbrengt. Dus ga vooraf naar het toilet.
 • Was uw handen altijd vóór en nádat u een klysma inbrengt.
 • Houd er rekening mee dat dit medicijn bruine vlekken kan veroorzaken in het linnengoed. Deze vlekken zijn er niet makkelijk meer uit te wassen. Dit kan gebeuren wanneer u een beetje vloeistof knoeit, of als de vloeistof wegloopt. U kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld op een handdoek te gaan liggen.
 • Ga op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Houd uw onderste been gestrekt en het bovenste gebogen.
 • Schud het klysma goed. Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus.
 • Als het inbrengen van de tuit van het klysma in de anus moeizaam gaat, probeer dan lichtjes te persen. Door het persen opent de anus zich een beetje, waardoor het inbrengen soepeler gaat.
 • Knijp de fles zo veel mogelijk leeg en trek deze weer uit de anus. Houd de fles ingedrukt als u hem terugtrekt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer terugvloeit in de fles. Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de verpakking. Dit is normaal, de ingebrachte hoeveelheid is voldoende voor de werking.
 • Blijf op uw linkerzijde liggen, of rol op uw buik indien u dat prettiger vindt. Blijf ongeveer 5 tot 10 minuten  in deze positie liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uit komt.

Wanneer de darm ernstig ontstoken is, kan het zijn dat de hoeveelheid vloeistof moeilijk in te houden is. Bespreek dan met uw behandelaar of verpleegkundigen of u kunt starten met een half klysma. Na een aantal dagen zal het misschien makkelijker zijn de volledige hoeveelheid in te houden.

Mesalazine heeft weinig bijwerkingen. U kunt last krijgen van:

 • huiduitslag en jeuk
 • misselijkheid
 • diarree
 • haaruitval
 • duizeligheid, hoofdpijn
 • stemmingsveranderingen
 • nierfunctiestoornis (zeldzaam)

Wanneer moet u contact opnemen?

Heeft u last van een mogelijke bijwerking? Raadpleeg dan altijd uw behandelend arts of bel de verpleegkundige tijdens het telefonisch spreekuur.

Let op: u merkt zelf niets bij een nierfunctiestoornis. Daarom controleert uw arts regelmatig uw bloed.

Zwangerschap of kinderwens

Mesalazine kan tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Overleg wel met uw behandelend arts als u een zwangerschap overweegt.

Borstvoeding

Overleg met uw behandelend arts als u mesalazine gebruikt en borstvoeding wilt geven.

Als u vragen heeft, kunt u daarmee terecht bij uw behandelend arts of verpleegkundige.

Bij lichamelijke klachten of dringende vragen belt u naar de specialistisch Maag-, Darm- en Leververpleegkundigen tijdens het spreekuur.