Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Behandeling

Medisch Maatschappelijk Werk na een CVA (beroerte)

Als u een CVA (beroerte) heeft doorgemaakt, kan de medisch maatschappelijk werker in het ziekenhuis u begeleiding bieden.

Het doormaken van een CVA kan een grote impact hebben op u en uw naasten. Mocht u en/of uw naasten behoefte hebben aan contact met Medisch Maatschappelijk Werk, dan kunt u dit aangeven bij de afdelingsverpleegkundige of de arts.

Code MAW-200
Laatste revisie: 26 april 2023 - 09:43

Medisch Maatschappelijk Werk na een CVA (beroerte)

Wat doet de medisch maatschappelijk werker?

Een CVA heeft niet alleen lichamelijke gevolgen, er is vaak ook een emotionele en sociale impact. Tijdens de opname in het ziekenhuis is het daarom mogelijk om ondersteuning te krijgen van het Medisch Maatschappelijk Werk.

De medisch maatschappelijk werker begeleidt u bij vragen die te maken hebben met uw ziekte, ziekenhuisopname of uw medische behandeling en alle veranderingen die daar het gevolg van zijn voor uzelf en uw directe relaties.

Uw ziek zijn en alles wat daarbij komt kijken kan uw dagelijks leven behoorlijk ontregelen. Onze medisch maatschappelijk werkers kunnen u ondersteunen om de grip op uw leven te behouden, te versterken of terug te krijgen door samen met u te zoeken naar een nieuw evenwicht.

Met welke vragen kunt u terecht?

Het Medisch Maatschappelijk Werk biedt begeleiding bij psychische, sociale en emotionele vragen, bijvoorbeeld:

  • Ik ben erg geschrokken van het plotseling doormaken van een CVA, maar weet niet goed hoe en met wie ik dit kan delen.
  • Ik voel mij angstig, onzeker, boos, verdrietig of machteloos. Hoe kan ik omgaan met alle emoties die ik ervaar?
  • Ik wil graag met iemand praten om overzicht te krijgen. Hoe kan ik alles wat ik nu doormaak verwerken en ermee leren omgaan in mijn dagelijks leven?
  • Ik voel mij machteloos en zou graag gehoord en geholpen willen worden in het verduidelijken van mijn behoeften richting mijn naasten en/of zorgverleners.
  • Ik maak me zorgen of het thuis allemaal wel goed gaat, hoe redt het thuisfront zich?
  • Als kind/partner heb ik het moeilijk met de situatie en ben ik emotioneel, hoe kan ik hiermee omgaan?
  • Ik ben mantelzorger en merk dat het me allemaal wat veel wordt, waar kan ik terecht voor ondersteuning?
  • Hoe kan ik de draad weer oppakken na ontslag uit het ziekenhuis?

De medisch maatschappelijk werker kan meedenken met u bij wat u nodig heeft. Afhankelijk van uw situatie en vragen kan de medisch maatschappelijk werker ook na ontslag nog contact met u hebben. Waar nodig verwijzen we u door voor ondersteuning in uw nabije omgeving.