Behandeling

Medicijnen bij sarcoïdose

Sommige mensen hebben medicijnen nodig om de klachten van de ziekte te onderdrukken. 

Dit is vooral het geval als u ernstige klachten heeft, of wanneer de aangedane organen slecht werken of risico lopen om blijvend beschadigd te raken. Er is nog geen medicijn dat sarcoïdose kan genezen.

De behandeling

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Code LON-102a
Laatste revisie: 24 februari 2020 - 16:24
De behandeling

Medicijnen bij sarcoïdose

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn de chemische variant van lichaamseigen hormonen. Ze kunnen de ontstekingen onderdrukken. Bijvoorbeeld prednison of prednisolon.

Ontstekingsremmers en pijnstillers

Ontstekingsremmers en pijnstillers worden ook wel NSAID's genoemd. NSAID staat voor Niet Steroïde Anti-Inflammatoire Drugs. Dit middel wordt vooral voorgeschreven bij pijnklachten in gewrichten en spieren. Voorbeelden zijn diclofenac, ibuprofen, naproxen.

Immunosupressiva

Immunosupressiva zijn middelen die het immuunsysteem onderdrukken en zo de klachten verlichten. Ze worden vaak voorgeschreven in combinatie met corticosteroïden. Dit is om de dosering van de corticosteroïden te verminderen. Voorbeelden zijn methotrexaat (MTX) of azathioprine (imuran).

Biologicals

Biologicals zijn middelen die bepaalde eiwitten in het afweersysteem blokkeren. Hierdoor wordt het ontstekingsproces direct geblokkeerd. Een voorbeeld hiervan is infliximab (remicade).