Groepsfoto SMC

Topsport Medisch Samenwerkingsverband

Het Sport Medisch Centrum is het gecertificeerd als Topsport Medisch Samenwerkingsverband. Met dit door het NOC/NSF erkende kwaliteitskeurmerk mag het SMC topsporters met A- en B-status behandelen en begeleiden.

Wij behandelen en begeleiden diverse topsportteams en individuele topsporters om zo optimaal mogelijk te presteren:

Centrum Topsport en Onderwijs (CTO)

Het SMC verzorgt de sportmedische begeleiding van de topsporters (turnen heren) van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). Dit een groep van ongeveer 15 topsporters met een CTO status in verschillende leeftijdscategorieën. CTO staat voor Centrum Topsport en Onderwijs. In Nederland zijn er 4 van deze centra waar topsporters fulltime kunnen trainen, studeren en wonen. De CTO locatie bij het SMC en FlikFlak maakt deel uit van CTO Team NL Centrum Zuid.

Blessures en sportmedische onderzoeken worden verricht door sportarts Petra Keijsers. Maarten Hulshof (sportfysiotherapeut, inspanningsfysioloog, bewegingswetenschapper) en Thim van Schijndel (orthopedisch manueeltherapeut, sportfysiotherapeut), verzorgen de fysiotherapeutische trainings- en wedstrijdbegeleiding. Tot slot worden de topsporters begeleidt op gebied van sportvoeding door sportdiëtist Elly van de Bogaard.

Door de multidisciplinaire setting van het SMC zijn de lijnen tussen sportfysiotherapeut, manueel therapeut, sportdiëtist, sportarts en orthopeed erg kort. Daardoor zijn de voorwaarden voor een optimale TOP sportmedische behandeling en begeleiding gewaarborgd.

Regionaal Trainings- en Opleidingscentrum (RTO)

Sinds 2017 is bij het SMC en FlikFlak een Regionaal Trainings- en Opleidingscentrum (RTO) geïnstalleerd voor de afdelingen turnen dames, acrogym en trampolinespringen. Het SMC verzorgt fysiotherapeutische en sportmedische begeleiding voor het RTO.

Basketbal Academy Den Bosch

Basketbal Academy Den Bosch heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het SMC. De Bossche opleider in basketbaltalent heeft met het SMC snelle toegang tot sportmedische zorg en een multidisciplinair team van sportartsen, fysiotherapeuten en orthopeden. Bovendien zijn beiden gevestigd op het terrein van Maaspoort Sport&Events en zijn dus praktisch buren van elkaar. Fysiotherapeuten Thim van Schijndel en Rob Bello verzorgen fysiotherapeutische begeleiding van de basketbalteams.

Individuele topsporters

Naast vaste sportmedische begeleiding van topsport teams, is het SMC ook betrokken bij begeleiding van individuele topsporters met A-status, belofte- en talentenstatus en paralympiërs.

Code SMC-040
Laatste revisie: 15 maart 2024 - 15:56