HPV Vaccinatie

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Sommige varianten van het virus kunnen kanker veroorzaken, waarvan baarmoederhalskanker de meest voorkomende variant is. Uw dochter of zoon kan besmet raken bij seksueel contact. Het wordt overgedragen via de handen, huid of mond. HPV komt veel voor. De HPV-vaccinatie beschermt tegen twee gevaarlijke types van het virus.

De vaccinatie beschermt het beste wanneer uw kind nog geen seks heeft gehad. Daarom krijgen alle jongens en meisjes de vaccinatie aangeboden als ze 10 jaar oud worden. Eerder werd de vaccinatie alleen gegeven aan meisjes. Dit is nu veranderd, omdat ook jongens besmet raken. 

Op de site jouwggd.nl vindt uw dochter of zoon meer informatie over de vaccinatie. Er is ook een HPV-keuzehulp. Hierbij krijgt u hulp bij het maken van een keuze over de HPV-inenting van uw kind. De teksten zijn geschreven voor moeders, maar ook vaders en kinderen zelf kunnen de keuzehulp gebruiken. De HPV-vaccinatie is gratis voor meisjes en jongens tot 18 jaar en jongeren die tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 zijn geboren. 

Heeft u zelf een afwijkend uitstrijkje en bent u niet gevaccineerd? Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het ook dan nuttig kan zijn om u te laten vaccineren. Dit geldt vooral voor hooggradige afwijkingen. Deze zorg is nog niet verzekerd. Vraag hiernaar bij uw behandelend gynaecoloog of huisarts.

Code GYN-765
Laatste revisie: 8 november 2023 - 14:55