Headerafbeelding
De weg wijzen via de routewijzer boulevard
Afdeling

Cosmetisch spreekuur Dermatologie

Het cosmetisch spreekuur is bedoeld voor mensen met een cosmetisch-dermatologisch probleem. Bijvoorbeeld moedervlekken, littekens of rimpels.

U kunt terecht op het cosmetisch spreekuur van de dermatoloog als u iets wilt laten doen aan cosmetisch ontsierende huidafwijkingen of verouderingsverschijnselen van de huid. De behandelingen op het cosmetisch spreekuur worden uitgevoerd door de dermatoloog, of door de doktersassistente, onder supervisie van de dermatoloog.

Over dit spreekuur

Alle belangrijke informatie op een rij

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Adrienne van Geest
Drs. A.J. van Geest
Dermatoloog
profielfoto zorgverlener Robert-Jan Linthout
Drs. R.J. Lindhout
Dermatoloog
Bekijk ons team

Betrokken afdelingen

Code DER-717
Laatste revisie: 13 juli 2023 - 13:49
Over dit spreekuur

Cosmetisch spreekuur Dermatologie

Het cosmetisch spreekuur is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in de behandeling van huidveroudering, rimpels, littekens, couperose, kleine vaatjes op de benen of een behandeling als laserontharen.

Als u informatie wilt, of vragen heeft over een cosmetisch probleem kunt u zonder verwijzing van uw huisarts een afspraak maken voor een intakegesprek op het cosmetisch spreekuur.

Wij geven u een persoonlijk en objectief advies. U krijgt informatie over het te verwachten resultaat. Ook geven we informatie over de nazorg en de risico’s. Als wij een bepaalde behandeling niet zelf doen, kunnen wij u doorverwijzen naar een collega of privékliniek.

Behandeling van rimpels en plooien

Restylane

Om rimpels en plooien te behandelen, kunnen we gebruik maken van Restylane. Dit is een vloeistof die bestaat uit hyaluronzuur. Hyaluronzuur wordt ook door het eigen lichaam aangemaakt en is niet van dierlijke afkomst. Hyaluronzuur bindt veel water in de huid. Hierdoor krijgt u een jongere huid en een frissere uitstraling. 

Bij de behandeling spuit de arts met een dun naaldje de vloeistof vlak onder een rimpel. Het is vooral geschikt voor het opvullen van enkele opvallende rimpels. De behandeling is erg veilig en heeft weinig bijwerkingen. Het effect is 6 tot 12 maanden. Het inspuiten kunt u 1 tot 2 keer per jaar herhalen.

Botox

De fronsrimpels tussen de wenkbrauwen en op het voorhoofd kunnen we goed behandelen met botuline-toxine injecties. Ook kraaienpootjes aan de zijkanten van de ogen kunnen hiermee verminderen. De behandeling met botuline-toxine is veilig. Sommige cliënten hebben enkele uren na de behandeling hoofdpijn. Ook kan er een blauwe plek ontstaan die enkele dagen blijft bestaan. Heel af en toe ontstaat er na een botuline-toxine injectie een afhangend ooglid. Dit verdwijnt na enkele maanden.

Tijdens de behandeling spuit de dermatoloog met een heel klein naaldje botuline-toxine in de spiertjes onder de huid. Door de injecties spannen die spiertjes zich niet meer aan en verminderen de rimpels. Het resultaat ziet u na ongeveer 5 dagen en houdt meestal 4 maanden aan. Hierna kunt u de behandeling herhalen. Na de behandeling kunt u direct alles weer doen. 

Behandeling van overmatige transpiratie met botox

Wanneer u last heeft van overmatig transpireren (hyperhidrosis), krijgt u het advies om eerst aluminiumhoudende lotions en sterk werkende deodorants te gebruiken. Wanneer dit niet genoeg helpt, is de botuline-toxine behandeling meestal erg goed. 

Chemische peeling

Deze behandeling is geschikt voor het verminderen van rimpels, kleine littekens en oppervlakkige pigmentvlekken. Met behulp van etsende vloeistoffen wordt een laagje van de huid afgehaald. Het effect hiervan is dat de huid er jonger en frisser uitziet. Ook verbetert de huidskleur. De huid wordt steviger door de vorming van nieuw bindweefsel.

U kunt kiezen voor een oppervlakkige chemische peeling of voor een middeldiepe chemische peeling.

Laserbehandeling van de huid met gefractioneerde, ablatieve CO2 laser

De verouderde huid, rimpels, (acne-)littekens en oppervlakkige pigmentvlekken kunnen we behandelen met de gefractioneerde ablatieve CO2 laser. Bij behandeling met deze laser treden minder bijwerkingen en complicaties op dan met de klassieke CO2 laser behandelingen.

Laserbehandeling van pigmentvlekken

Bij het ouder worden van de huid ontstaan vaak ouderdomspigmentvlekken (levervlekken) in het gezicht en op de handen. Ook jonge mensen kunnen dit krijgen. Pigmentvlekken kunnen we behandelen met Alexandritelaser. De behandeling is veilig en nauwelijks pijnlijk. 

Vaatlaserbehandeling

Heeft u ontsierende adertjes op de benen of in het gezicht (couperose)? Dan is een behandeling met de vaatlaser een uitstekende behandeling. Het voordeel van deze laser is dat deze geen schade geeft aan de normale huid. De laser richt zich alleen op bloedvaten. Ook grotere huiddelen kunnen we behandelen. 

Laserontharen

Met behulp van de Alexandritelaser kunnen we goed en veilig de huid van mannen en vrouwen ontharen. Deze laserbehandeling is het meest geschikt voor personen met een lichte huid en donkere haren. Voor personen met een donkere huid hebben we ook een speciale ontharingslaser, de Nd Yag1064 nm laser.

Kleine verrichtingen

Onder kleine verrichtingen verstaan we het verwijderen van:

  • ouderdomswratten;
  • pigmentvlekken;
  • putjes in het gelaat door acne;
  • steelwratjes;
  • cosmetisch storende moedervlekken;
  • rode spinnenkopvlekjes.

Scleroseren van kleine rode en blauw/paarse adertjes op de benen

Wanneer u cosmetisch storende kleine, rode en blauwe adertjes op de benen heeft, kunt u dit laten behandelen met micro-sclerocompressietherapie.

Müller-ingreep

De Müller-ingreep is vooral geschikt voor de behandeling van grotere ‘zijtak’-spataderen.

Bent u zwanger?

Tijdens de zwangerschap doen we liever geen laserbehandeling en spataderbehandeling.

Het cosmetisch spreekuur wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten van een intakegesprek zijn € 50,-.

Ook de behandeling van cosmetisch ontsierende huidafwijkingen of verouderingsverschijnselen van de huid wordt meestal niet vergoed.

Een overzicht van alle kosten vindt u in de prijslijst Cosmetische Dermatologie en Laserontharen.

Voor het maken van afspraken voor een behandeling of een cosmetisch consult of voor meer informatie, kunt u tijdens kantooruren bellen met de polikliniek Dermatologie, telefoonnummer: (073) 553 86 19.

Als u niet op uw afspraak kunt komen, wilt u dit dan minstens 1 week van tevoren telefonisch aan ons doorgeven? We kunnen dan in uw plaats iemand anders helpen.

Soms is er voor het cosmetisch spreekuur een wachttijd. Wanneer u graag eerder geholpen wilt worden, geeft u dit door aan de assistente. Wij roepen u op als er een plaats vrijgekomen is.