Aandoening

Ziekte van Perthes

Bij de ziekte van Perthes verandert de heupkop een paar keer van vorm. De ziekte komt vooral voor bij kinderen tussen de 5 en 10 jaar. Vaker bij jongens dan meisjes.

De ziekte van Perthes ontstaat doordat de bloedvoorziening van de heupkop tijdelijk verstoord is. Omdat er een tijdje geen of onvoldoende bloed in de heupkop komt, gaan de botcellen ter plaatse dood. Als na een tijdje de bloedvoorziening weer op gang komt, ruimt het lichaam het dode botweefsel zelf op. Bij dit opruimen verandert de vorm van de heupkop.

Lees meer

Bij de ziekte van Perthes kan de vorm van de heup soms zo veranderen dat deze op latere leeftijd zorgt voor vervroegde slijtage van de heup. Gelukkig komt dit weinig voor. Vooral bij jongere kinderen ( 6 jaar of jonger bij het stellen van de diagnose) is het natuurlijk herstelmechanisme van het lichaam zo goed, dat de heupvorm weer vrijwel normaal wordt. Hoe goed de heup zich herstelt, hangt af van de leeftijd en van de grootte van de doorbloedingsstoornis van de heupkop.

Klachten

Uw kind merkt pas wat van de ziekte van Perthes als de vorm van de heupkop gaat veranderen. Dan raakt de heup geïrriteerd, en gaat uw kind mank lopen. Uw kind kan klagen over pijn in de knie of heup. Vooral de eerste weken tot maanden kunnen de kinderen mank lopen, maar de klachten kunnen ook een tijdje minder zijn.

Meestal duurt het 3 tot 4 jaar voor de heupkop weer is hersteld.  Vaak hebben kinderen de laatste twee jaar minder klachten. Het kan ook voorkomen dat het herstel langer duurt, tot het eind van de groei.

Laatste revisie: 25 februari 2021 - 08:04