Aandoening

Vasculitis

Vasculitis betekent letterlijk: ontsteking van de bloedvaten. Het is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan de bloedvaten.

Vasculitis is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte keert uw afweersysteem zich tegen uw eigen lichaam. De klachten bij vasculitis zijn afhankelijk van de plek waar de ontsteking zit. Een ontsteking van de bloedvaten kan op meerdere plaatsen in het lichaam voorkomen. Door de ontsteking kunt u zich ziek voelen en koorts, spier- of gewrichtspijn hebben.

Lees meer over de zorg rondom onstekingsreuma in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

 

Lees meer

Er is een verschil tussen 'primaire vasculitis', waarbij er geen onderliggende oorzaak is, en 'secundaire vasculitis', waarbij de ontsteking het gevolg is van een andere ziekte. Secundaire vasculitis kan het gevolg zijn van reumatoïde artritis, de ziekte van Sjögren en Systemische Lupus Erythematosus (SLE).

Primaire vasculitis wordt vaak onderverdeeld in 3 groepen:

1. Vasculitis van de grote bloedvaten.

Hierbij is er een ontsteking van de grote bloedvaten zoals de aorta (lichaamsslagader) en de bloedvaten rondom het hart en richting het hoofd. Het meest bekende voorbeeld is arteriitis temporalis. Deze aandoening kan op zichzelf staan of voorkomen samen met spierreuma.

2. Vasculitis van de middelgrote bloedvaten

Het belangrijkste voorbeeld hiervan is poly-arteriitis-nodosa (oftewel PAN). Dit is een zeer zeldzame ziekte waarbij vaak de bloedvaten in de buik betrokken zijn. Bij deze vorm van primaire vasculitis kunnen problemen ontstaan met de darmen, nieren en andere buikorganen. Ook gewrichtsklachten en huidklachten kunnen voorkomen.

3. Vasculitis van de kleine bloedvaten

Omdat bij deze ziektes vaak een bepaalde bloedtest positief is (de zogenaamde ANCA test) worden deze vormen van vasculitis ook wel ANCA geassocieerde vasculitis genoemd. De meest bekende vorm is de granulomateuze polyangiitis (voorheen de ziekte van Wegener genoemd). Bij deze aandoening kunnen er ontstekingen ontstaan van de hele kleine bloedvaten. Meest voorkomend zijn de nieren, longen en neus, maar granulomateuze polyangiitis kan ook op allerlei andere plaatsen in het lichaam voorkomen. Ook gewrichtsklachten komen vaak voor.

Code REU-121
Laatste revisie: 5 juli 2023 - 09:17