Aandoening

Te groot of te klein kindje (positieve of negatieve discongruentie)

Soms blijkt tijdens een zwangerschapscontrole dat de baarmoeder te klein of te groot is voor de duur van de zwangerschap. Uw kindje is dan te klein of te groot.

Is uw baarmoeder meer dan twee weken groter dan verwacht op basis van uw zwangerschapsduur? Dan noemen we dit positieve discongruentie. Is uw baarmoeder meer dan twee weken kleiner dan verwacht wordt op basis van uw zwangerschapsduur? Dan is er sprake van negatieve discongruentie.

Lees meer

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor positieve of negatieve discongruentie. Het kan zijn dat uw kindje ‘gewoon’ te groot (bij positieve discongruentie) of te klein (bij negatieve discongruentie) is. Of dat de berekening van uw zwangerschapsduur onjuist is.

Maar er kan ook een andere oorzaak zijn. Zo kan positieve discongruentie veroorzaakt worden door zwangerschapsdiabetes. U heeft dan een te hoog suiker in uw bloed waardoor uw baby extra kan groeien.

Negatieve discongruentie kan veroorzaakt worden door een niet goed functionerende placenta, bijvoorbeeld als gevolg van een te hoge bloeddruk of roken. Het kan ook zijn dat er sprake is van een chromosomale afwijking of een infectie waardoor uw kindje niet voldoende groeit.

Code GYN-811
Laatste revisie: 17 januari 2024 - 14:46