Aandoening

Systemische Lupus Erythematosus (SLE)

Bij Systemische Lupus Erythematosus (SLE) kunnen niet alleen de gewrichten gaan ontsteken, maar ook diverse organen.

SLE is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte keert uw afweersysteem zich tegen uw eigen lichaam. SLE bestaat in heel veel verschillende vormen. Iedere patiënt met SLE is anders. De symptomen van SLE zijn afhankelijk van welke organen ontstoken zijn. Eigenlijk kan SLE in ieder orgaan voorkomen, hoewel sommige organen wel erg zeldzaam zijn.

Lees meer

Vaak lijken de gewrichtsontstekingen bij SLE op de gewrichtsontstekingen bij andere reumatische ziekten. Ontstekingen in de huid komen ook vaak voor bij SLE. Minder vaak voorkomend, maar wel ernstiger, zijn ontstekingen in de nieren, het hart, de bloedvaten (vasculitis), de longen en de hersenen. SLE kan er ook voor zorgen dat er problemen ontstaan met de bloedcellen, zoals een tekort aan witte bloedcellen, bloedarmoede of problemen met de bloedstolling.

SLE heeft een wisselend verloop, de ziekte is soms rustig en wordt dan weer actief. Als SLE actief is kan het naast klachten aan de organen ook koorts veroorzaken. Omdat koorts meestal door een infectie komt, is het altijd belangrijk uw huisarts te waarschuwen. De huisarts kan altijd met de reumatoloog overleggen wanneer er twijfel is of de koorts misschien door de SLE veroorzaakt wordt.

Code REU-120
Laatste revisie: 5 juli 2023 - 09:17