Aandoening

Pseudojicht (chondrocalcinose)

Bij pseudojicht ontstaat er plotseling een ontsteking in een gewricht, bijvoorbeeld in een knie, elleboog, enkel,  schouder of pols.

Pseudojicht ontstaat doordat er kalkkristallen in het gewricht vrijkomen. Deze kristallen veroorzaken een ontsteking. Pseudojicht lijkt op jicht (vandaar de naam pseudojicht). Bij jicht zijn de kristallen echter niet van kalk, maar van urinezuur.

Lees meer

Bij een gewrichtsontsteking door pseudojicht krijgt u een warm, pijnlijk en vaak gezwollen gewricht. De huid om het gewricht is rood en gespannen. Door de pijn en zwelling kunt u het gewricht moeilijk gebruiken. Daarnaast kunt u tijdens een ontsteking een grieperig gevoel en/of koorts hebben. Dit gebeurt vooral bij een ontsteking van een groot gewricht, zoals de knie of heup.

Een ontsteking door pseudojicht ontstaat vaak plotseling. Bijvoorbeeld na een infectie, een operatie of een andere stressvolle gebeurtenis. Een aanval duurt enkele dagen tot weken. Soms komt een ontsteking in meerdere gewrichten tegelijk voor. De ontstekingen kunnen 1 keer voorkomen of vaker terugkomen. Als aanvallen vaker optreden, dan kan het gewricht beschadigen. De pijn houdt dan vaak lang aan.

Code REU-113
Laatste revisie: 5 juli 2023 - 08:59