Aandoening

MRSA

MRSA is een BRMO (Bijzonder Resistente Micro-organisme).

MRSA staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus. MRSA is een variant van de bacterie Staphylococcus aureus (S. aureus). MRSA is ongevoelig (resistent) voor een aantal veelgebruikte antibiotica. Veel mensen dragen de Staphylococcus gewoon bij zich, zonder dat ze daar ziek van worden. De bacterie bevindt zich vaak op de huid of in de neus.

Het belangrijkste verschil tussen de gewone S. aureus en MRSA is de behandeling. Infecties veroorzaakt door S. aureus kunnen met de meeste gebruikelijke antibiotica behandeld worden. MRSA is ongevoelig voor deze antibiotica. Er zijn andere antibiotica nodig om infecties met MRSA te behandelen.

Lees meer

Is MRSA gevaarlijk?

MRSA kan infecties veroorzaken bij mensen met minder weerstand. In de thuissituatie geeft MRSA zelden problemen, maar patiënten in ziekenhuizen of verpleeghuizen zijn vaak gevoeliger voor infecties door bijvoorbeeld chronische ziekte, medicijngebruik, operatie of verwondingen.

MRSA wordt ook wel een ziekenhuisbacterie genoemd, omdat de bacterie vooral in het ziekenhuis gemakkelijk verspreidt. De kans op besmetting is groter dan thuis, omdat veel mensen met een verminderde weerstand zich dicht bij elkaar bevinden. MRSA kan in het ziekenhuis onder andere infectie van operatiewonden veroorzaken.

Maatregelen in het ziekenhuis

Ziekenhuizen in Nederland nemen allerlei maatregelen om verspreiding van MRSA te voorkomen. En dit werkt; MRSA komt in Nederland veel minder voor dan in de meeste andere Europese landen.

Ondanks deze maatregelen is het mogelijk dat onverwacht MRSA wordt gevonden op een afdeling in het ziekenhuis. Dan worden alle patiënten die op deze afdeling opgenomen zijn (geweest) onderzocht op MRSA. Bezoekers wordt gevraagd na het bezoek aan de afdeling de handen te desinfecteren met de handalcohol die in dispenser op de kamer en in de gangen hangt.

Als bij u de MRSA-bacterie wordt gevonden, worden er tijdens uw opname isolatiemaatregelen genomen. U krijgt hierover dan meer informatie. Het doel van de isolatie is dat zorgmedewerkers de MRSA niet kunnen overdragen aan andere patiënten.

Als u alleen een afspraak heeft op de polikliniek zijn er geen maatregelen nodig.

Hoe kun je besmet worden met MRSA?

Besmetting met MRSA vindt vooral plaats via huidcontact, vaak via de handen. Kinderen, zwangeren en ouderen zijn niet extra gevoelig voor een besmetting met de MRSA-bacterie.

Code ALG-076
Laatste revisie: 3 januari 2024 - 09:19