Aandoening

Hielspoor (fasciitis plantaris)

Een ontstoken peesplaat onder de voet wordt ook wel hielspoor genoemd. Bij hielspoor heeft u pijn onder de hiel van uw voet. Soms straalt de pijn uit naar de achterkant en zijkant van de hiel.

De peesplaat is heel sterk en zorgt ervoor dat de voet wordt ondersteund en vangt tijdens het lopen de schokken op. Bij een irritatie van de peesplaat kunnen er kleine scheurtjes of beschadigingen ontstaan door overbelasting of grote spanning.

hielspoor peesplaat
Lees meer

Hielspoor is alleen zichtbaar op een röntgenfoto omdat het eigenlijk een “haakje” botvorming aan het hielbeen is. De grootte van het haakje zegt niks over de mate van klachten. Er zijn heel veel mensen die een haakje hebben op de foto maar slechts een klein gedeelte heeft maar klachten. De hielspoor geeft namelijk de klachten niet maar de geïrriteerde peesplaat.

Een irritatie van de peesplaat ontstaat meestal door overbelasting. Het komt vaker voor bij mensen met overgewicht, verkorte achillespees/kuitspier en een lopend of staand beroep. Ook kunnen klachten ontstaan als de belasting wordt opgevoerd, bijvoorbeeld bij het starten met hardlopen.

De klachten bij een peesplaatontsteking zitten meestal aan de onderkant of zijkant van het hielbeen. Vaak geven mensen aan dat ze klachten hebben in de ochtend met de eerste paar passen of na een tijdje zitten en daarna de eerste passen. Na zware belasting of sporten worden de voetklachten vaak erger. In de meeste gevallen zit de pijn bij de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen maar soms ook in het verloop van de pees of ter hoogte van de voorvoet.

Code ORP-103
Laatste revisie: 10 juni 2024 - 16:31