Aandoening

Endometriose

Bij endometriose groeit weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte.

Dit weefsel zit dan meestal op het buikvlies, maar kan ook op andere organen in de buik voorkomen zoals, eierstokken, darmen of blaas. Een enkele keer komt het voor op de baarmoederhals, in de borstholte (long), in de navel of in een keizersnede litteken. Endometriose is een goedaardige chronische aandoening.

Endometriose kan leiden tot pijn, verklevingen in de buik en zelfs tot onvruchtbaarheid. Verklevingen ontstaan wanneer littekenweefsel verschillende structuren of organen met elkaar verbindt.

Vrouwen met endometriose kunnen ook vaker problemen ervaren met zwanger worden dan vrouwen die geen endometriose hebben.

Schema vrouw met endometriose

Lees meer

Kortom, endometriose kan bij veel vrouwen het leven enorm beïnvloeden. In het dagelijks leven, op het werk als in de sociale omgang. 

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft daarom een Endometrioseteam. Wanneer de endometriose uitgebreid is en u veel klachten heeft, bespreekt dit team wat de behandelingsmogelijkheden zijn. In het team zitten specialisten met verschillende expertises, zoals een uroloog, een chirurg, een pijnspecialist en radioloog. In overleg met het team kiest u voor de therapie of aanpak die het beste past bij u. Eventueel behandelen of opereren specialisten u gezamenlijk. 

U kunt op de website van de Endometriose Stichting een zelftest invullen.

Doe de zelftest

Code GYN-792
Laatste revisie: 24 mei 2024 - 10:47