“De beste beslissing die ik ooit heb gemaakt”

Joyce Beukenex, operatieassistent

Dagje meelopen

“Wist je dat ik vroeger schoonheidsspecialiste wilde worden? Ik heb de opleiding gedaan en die vond ik fantastisch, maar het werk viel tegen; het gaf me geen voldoening. Op zoek naar iets anders heb ik toen via uitzendbureaus allerlei kantoorwerk gedaan, totdat ik mijn moeder vroeg of ik eens met haar mocht meelopen op de ok in het ziekenhuis waar zij werkte. Na die dag wist ik het: ik word operatieassistente!”  

Profielfoto van Joyce Beukenex

Opleidingsplek in het JBZ

“Twee jaar lang heb ik vervolgens mijn werk gecombineerd met de mbo4-opleiding Doktersassistente en het lopen van stages. Ik slaagde, solliciteerde bij het JBZ en kreeg een opleidingsplek. Geweldig! Wel spannend, de eerste keer op de ok. Je bent zenuwachtig, een beetje onwennig, maar de mensen om je heen snappen dat en helpen je. Ik stond er ook open in: als ik iets niet wist, vroeg ik het gewoon.” 

Instrumenteren en omlopen

“Mijn taak op de ok is, kort samengevat, het voorbereiden van operaties en het assisteren van de operateur. Altijd samen met een collega-operatieassistent. De een instrumenteert, de ander doet de omloop. ‘Instrumenteren’ wil zeggen dat je steriel staat aan tafel, je geeft de arts op het juiste moment instrumenten en materialen aan.  De ‘omloop’ begeleidt de patiënt, bedient de apparatuur, zorgt voor de positionering van de patiënt, doet de patiëntenregistratie en kijkt tijdens de operatie of de instrumenterende extra materialen nodig heeft.”

Patiënt geruststellen

“Het is lang geleden, maar ik weet nog goed dat ik tijdens die meeloopdag met mijn moeder, direct aangetrokken werd door het fysieke aspect van het vak, het werken met je handen. De afwisseling leek me ook boeiend: al die verschillende operaties waar je bij assisteert. En het teamwork! Maar het allerleukste is – weet ik nu – het contact met de patiënt. Je brengt de patiënt naar de ok, geeft uitleg, maakt een praatje , zodat hij of zij zo ontspannen mogelijk de operatie in gaat. Heel belangrijk, vind ik. Je kunt echt iets betekenen.”  

Specialiseren

“Ik ben hier happy. Het team waarin ik werk is tof, het dienstsysteem is fijn en omdat het JBZ zoveel specialismen heeft, is ons werk heel gevarieerd. Daarnaast krijg je, en dat is echt bijzonder, de ruimte om te specialiseren. Bijvoorbeeld op het gebied van robotchirurgie en laparoscopie (kijkoperatie). In de afgelopen jaren heb ik op detacheerbasis ook in andere ziekenhuizen gewerkt, dus ik heb vergelijkingsmateriaal. In het JBZ voel ik me thuis en krijg ik kansen om door te groeien.” 

 

Ook werken bij het JBZ? Bekijk onze vacatures

Code P&O-017
Laatste revisie: 4 maart 2021 - 13:43