Verwenzorg

Verwenzorg... Het is nét dat beetje aandacht dat mensen opfleurt. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis organiseren we regelmatig 'verwenzorgacties'. 

Waar komt Verwenzorg vandaan?

Verwenzorg komt niet uit de lucht vallen. Het heeft al een – weliswaar kleine – historie.  Jan Bastiaanse was tot zijn overlijden, op 18 juli 1997, directeur van het Landelijk Centrum Verpleging en Verzorging. Hij droeg met verve de verwentheorie uit. Hij bracht het als tegenhanger van de alom beleden zelfzorgtheorie. “Niks zelfzorgen, vertroetel ze maar”, zei hij.  Na zijn dood heeft Joke Zwanikken-Leenders de fakkel overgenomen en de theorie concreet handen en voeten gegeven. Ooit nam zij als leerling-verpleegkundige een doosje kersen mee naar ‘haar’ patiënten om ze te verwennen; daarom is de kers symbool geworden voor de verwenzorg.

Verwenzorg in het JBZ

Al sinds 2006 wordt er op de dialyse-afdeling van het JBZ aan Verwenzorg gedaan; een aantal jaren geleden is het in het gehele JBZ ‘geadopteerd’.  Het past bij het thema van het JBZ:  “Aandacht maakt het beter”.  Wat ‘het’ ook is.

Algemeen twee oudere vrouwen op de boulevard, knuffel

Ambassadeur

Op donderdag 13 november 2008 werd dialyseverpleegkundige Doub van Oers door de adjunct-directeur van de Nierstichting Tom Oostrom tot ambassadeur van de Verwenzorg benoemd. Samen met haar collega’s maakt zij het leven van nierpatiënten aangenamer door allerlei verwenzorgactiviteiten voor de patiënten te organiseren. Doub heeft haar collega’s Lian van Iersel en Vera van Druten geïnspireerd en zo is Verwenzorg in het gehele JBZ op de agenda gekomen.

Van klein tot groter

Op allerlei plekken in het JBZ worden kleinere en grotere verwenzorgactiviteiten georganiseerd, al dan niet in samenwerking met mensen en organisaties van buiten het JBZ. Niet alleen patiënten worden hier blij van; ook medewerkers ervaren hoe fijn het is iets te doen voor patiënten wat nét iets meer is. Zo werden er tijdens een nachtdienst paasverwenningen geknutseld; op de Tolbrug kwam een troebadour zingen; er werden Mega Mindy tijdschriften uitgedeeld op poliklinieken; er worden ‘bed-time-stories’ voorgelezen in de kliniek en ijsjes uitgedeeld op de poliklinieken. Van huisarts Josephine den Hartog- Keyzer kregen we zogenoemde ‘zorgenvriendjes’ en van Joke Zwanikken kregen we een mooie rode loopauto die op de kinderpolikliniek is aangeboden.

Verwenzorgacties worden gedeeld en zo worden collega’s geïnspireerd.  Zo is er bijvoorbeeld een lijst ontstaan van medewerkers die een bijzondere taal spreken (Fins, Hebreeuws, Papiaments, Spaans, Marokkaans, etcetera). Deze medewerkers bieden (naast uiteraard professionele tolken) hun hulp aan om patiënten bij te kunnen staan als dat nodig is. Op vrijdag 2 oktober gingen 7 chronisch zieken en hun begeleiders een weekend naar Disneyland Parijs. Deze mensen hadden geweldige dagen! Dit was georganiseerd door medewerkers van het laboratorium voor pathologie.  

Meer weten?

Wil je meer weten over verwenzorg in het JBZ? Vul dan onderstaand formulier in. Alle suggesties, ideeën en opmerkingen zijn van harte welkom! Daar worden wij blij van...

Webform

We gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. We gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u de gegevens invult. Alle gegevens die u hier invult versturen we beveiligd (versleuteld). Hiermee zorgen we ervoor dat uw gegevens niet door anderen ingezien kunnen worden. Of dat uw gegevens door anderen worden misbruikt.

Code ORG-021
Laatste revisie: 6 februari 2020 - 11:45