Goed voor jezelf zorgen

Ze werkt weer. En als het even kan, speelt ze 18 holes op de golfbaan. Dominique Jaspars (60) uit Gemonde voelt zich goed, na een zware tijd met operaties, chemo en vooral ook veel onzekerheid. “Ik heb weer rust in mijn hoofd. Als ik in negatieve gedachtes blijf hangen, zeg ik: ‘Niet doen! Ctrl-Alt-Delete’.”

“In 2009 begon het”, vertelt Dominique. “Ik had ineens een paar rare bultjes in mijn vinger, die gingen niet weg. Later kreeg ik ze ook in mijn nek en in mijn lies. Ik voelde me niet ziek, maar vond het wel vreemd. De huisarts stuurde me door naar het ziekenhuis, daar is een biopt genomen en korte tijd daarna hoorde ik dat ik lymfeklierkanker had. Dan stort je wereld in.”

Dominique Jaspars

Behandelingen

“Het viel gelukkig mee”, zegt ze “Na een lokale bestraling met een heel hoge dosis was ik er vanaf. Maar, helaas was het hiermee niet klaar. Drie jaar later kreeg ik borstkanker en volgde wel een traject ‘met alle toeters en bellen’. Opereren, bestralen, chemo. Toen bleek dat ik drager ben van het BRAC1-gen, heb ik mijn eierstokken laten verwijderen. Voor borst- en lymfeklierkanker bleef ik onder controle. In 2016 kwam de lymfeklierkanker terug, maar gelukkig is die goed te behandelen.”

Rust vinden

“Ziek zijn is meer dan een medisch verhaal. De oncologische revalidatie in het JBZ met kracht- en conditietraining, bijvoorbeeld, heeft me sterker gemaakt. De gesprekken met de psycholoog in het ziekenhuis. De mindfulness-cursus die ik volgde in Vught. Ik heb geleerd me te ontspannen en anders te denken en kijken. Geniet van wat je ziet. Blijf in het moment. Zo heb ik de rust gevonden en die kun je heel goed gebruiken tijdens, maar ook na een heftige ervaring als deze.”

Lees meer verhalen

Code JBZ-022
Laatste revisie: 19 april 2024 - 13:17