De inmuRELAX, een kussentje met kalmerend effect

Soms zijn mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen als gevolg van hun aandoening erg onrustig en angstig. De collega’s van de afdeling Geriatrie streven er dagelijks naar om hun patiënten comfort en geborgenheid te bieden. Op dit moment onderzoekt de afdeling of het InmuRELAX kussen hierin kan ondersteunen.

De InmuRELAX is een klein rond kussentje dat bij aanraking geactiveerd wordt en intuïtief zachte geluidpulsen en vibraties afgeeft. De zachte tonen en trillingen hebben een kalmerend effect op het lichaam en geven een gevoel van verbondenheid en veiligheid.

Saskia Vorstenbosch en Renate Ruchti, beiden werkzaam op deze afdeling: “Recent hadden wij een patiënt bij ons op de afdeling die erg onrustig en agressief gedrag vertoonde. Gedurende de opname ging de gezondheid van de patiënt achteruit, hij lag daarbij in isolatie. Bij deze patiënt hebben we het kussentje ingezet, in de hoop dat dit rust en geborgenheid zou bieden. De patiënt vond het niet prettig om alleen te zijn en had veel moeite zijn diagnose te verwerken. Het kussen werd direct door de patiënt in gebruik genomen en hij had het graag de hele tijd dicht bij zich. Meneer vroeg zelf regelmatig om het kussen en pakte  het dan met beide handen direct vast. Hij legde het kussentje vervolgens op zijn buik of naast zich in bed.’’

Het kussentje biedt extra ondersteuning bij het verlagen van nervositeit en rusteloosheid bij mensen met bijvoorbeeld cognitieve problemen, zoals dementie of hersenletsel. In situaties die onprettig kunnen aanvoelen, zoals hulp bij de dagelijkse verzorging of verplaatst worden, kan dit stress doen verminderen en zo de activiteit rustiger doen verlopen. Het kussentje helpt ook goed bij het in slaap komen en zorgt voor een betere nachtrust.

Onderzocht wordt wanneer en hoe het kussentje bij meer patiëntgroepen ingezet kan worden.

Project Vrienden - inmuRELAX kussentje
Code VRIEND-226
Laatste revisie: 29 mei 2024 - 14:19