Man krijgt informatie van medewerker bij balie polikliniek orthopedie

Recept voor nieuwe schoenen bij diabetes

De revalidatiearts en een orthopedisch schoenmaker van het Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben uw voeten bekeken.

Zij adviseren u om schoenen aan te laten meten. Dit is belangrijk omdat u diabetes heeft. Goed passende schoenen kunnen voetproblemen voorkomen.

Hier vindt u alle belangrijke informatie over aanmeten van schoenen

Code CHI-066
Laatste revisie: 12 juli 2019 - 12:00

Recept voor nieuwe schoenen bij diabetes

Welke schoenen krijgt u?

We geven u een recept voor de schoenen die waarschijnlijk voor u het beste zijn. Dit zijn in uw geval (aan te kruisen door uw zorgverlener):

• Semi-orthopedische schoenen (OSB)Dit zijn schoenen die door de orthopedische schoenmaker op maat besteld moeten worden in de fabriek. De levertijd is gemiddeld 4 tot 6 weken. Lees ook: Hoe worden semi-orthopedische schoenen aangemeten?
  • Orthopedische schoenen (OSA)Dit zijn helemaal op maat gemaakte schoenen. De levertijd is gemiddeld 10 weken. Lees ook: Hoe worden orthopedische schoenen aangemeten?
  • Voorlopige orthopedische schoenen (VLOS). Dit zijn helemaal op maat gemaakte schoenen die u maar tijdelijk hoeft te dragen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij een wond; na een ongeval of operatie. De schoenen moeten snel gemaakt worden omdat u ze nodig heeft voor uw herstel. Ze worden gemaakt van ander materiaal dan niet-tijdelijke maatschoenen. De levertijd is gemiddeld 2 weken. Lees ook: Hoe worden orthopedische schoenen aangemeten?
  • Orthopedische schoenen (OSA) (met proefschoen-fase)U krijgt dan eerst tijdelijke schoenen om uit te proberen. U heeft afspraken bij de revalidatiearts en de orthopedisch schoenmaker om uw ervaringen te bespreken en waar nodig de schoen te verbeteren. Als dit duidelijk is, worden de definitieve schoenen gemaakt. De levertijd is gemiddeld 4 weken. Lees ook: Hoe worden orthopedische schoenen aangemeten?

Hoe worden semi-orthopedische schoenen aangemeten?

Stap 1

U heeft een afspraak bij de orthopedisch schoenmaker (op de zaak). Uw voeten worden opgemeten en u gaat samen met de schoenmaker op zoek naar een model dat de juiste pasvorm biedt en geschikt is voor de benodigde aanpassingen.

Stap 2

U heeft de 2e afspraak bij de schoenmaker (op de zaak). U gaat de schoenen voor de eerste keer passen. De voetbedden zijn al voor u op maat gemaakt.

Stap 3

U heeft de 3e afspraak bij de schoenmaker (op de zaak): u past de schoenen nogmaals en krijgt de schoenen mee.

Stap 4

U heeft 4 tot 6 weken later een afspraak op de polikliniek in het Jeroen Bosch Ziekenhuis : de revalidatiearts en orthopedisch schoenmaker bekijken samen met u hoe de schoenen bevallen.

Hoe worden orthopedische schoenen aangemeten?

Het aanmeten van uw schoenen verloopt in stappen:

Stap 1

U heeft een afspraak bij de orthopedisch schoenmaker (op de zaak). Uw voeten worden opgemeten.  Aan de hand van deze gegevens maakt de schoenmaker een leest (= vorm die gebruikt worden om de schoen te maken).

Stap 2

U heeft de 2e afspraak bij de schoenmaker (op de zaak). De schoenmaker bekijkt of de leest goed is. U past hiervoor een plastic schoen (‘foliepassen’). Zo nodig past de schoenmaker de vorm nog aan.

Stap 3

U heeft de 3e afspraak bij de schoenmaker (op de zaak). Tijdens deze afspraak kiest u het model, de kleur en de leersoort. De schoenmaker adviseert u hierbij.

Stap 4

U heeft de 4e afspraak bij de schoenmaker (op de zaak): u past de schoenen en u krijgt de schoenen mee.

Stap 5

U heeft 4 tot 6 weken later een afspraak op de polikliniek in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: de revalidatiearts en orthopedisch schoenmaker bekijken samen met  u hoe de schoenen bevallen.

Reserveschoenen en vervanging

Afhankelijk van uw zorgverzekering, maar gemiddeld 3 maanden nadat u uw eerste paar schoenen heeft gekregen, komt u in aanmerking voor een reservepaar schoenen.

Vraag bij uw zorgverzekeraar na hoeveel maanden u daarna recht heeft op een nieuw paar schoenen. Dit verschilt per zorgverzekeraar. Bij de meeste zorgverzekeraars is dit om de 15 maanden.

Vergoeding van uw schoenen

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis verzorgt de aanvraag van uw orthopedische schoenen bij uw zorgverzekeraar. Voor u bestaan de kosten uit uw eigen risico en de eigen bijdrage.

Eigen risico

Orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaalt u eerst uw eigen risico. Bij uw verzekeraar kunt u de stand van uw eigen risico opvragen.

Eigen bijdrage

Voor orthopedische schoenen geldt naast het eigen risico, meestal ook een eigen bijdrage. De hoogte hiervan wordt wettelijk vastgesteld en kan per jaar wijzigen.