Onderzoekenwijzer

Clostridium difficile antigeen / toxine

Afdeling
Medische Microbiologie
Methode
Antigeenbepaling, chemiluminescentie-test
Frequentie van bepaling
Dagelijks inclusief weekenddagen
Doorlooptijd
1-3 dagen
Monstermateriaal
Feces
Afnamemateriaal

Fecescontainer (bruine dop met lepeltje; tenminste 5 schepjes feces aanleveren, container maximaal tot de helft gevuld).

Onderzoekenwijzer MMB - Fecescontainer bruine dop met lepeltje

Bewaarconditie na afname
Transport binnen 24 uur bij 1-28 °C, opslag bij 2-8°C
Opmerkingen
Clostridium difficile is een darmbacterie die voorkomt in een toxine-producerende variant en een niet toxine-producerende variant. De toxine-producerende variant produceert een enterotoxine (toxine A) en een cytotoxine (toxine B) en is de belangrijkste veroorzaker van C. difficile-geassocieerde diarree en pseudo-membraneuze colitis. Ook bestaat er een toxine producerende variant die alleen toxine B maakt.

De Clostridium difficile antigeen / toxine test toont zowel het C. difficile-specifieke enzym glutamate dehydrogenase (GDH) als de C difficile toxines A en B aan.

Omdat de sensitiviteit van de toxine bepaling niet optimaal is, wordt bij een GDH-positieve toxine-negatieve testuitslag aanvullende diagnostiek uitgevoerd met een PCR test voor C. difficile toxine B.

Het is niet zinvol om Clostridium difficile diagnostiek uit te voeren bij kinderen jonger dan twee jaar.

Het is niet zinvol om Clostridium difficile diagnostiek uit te voeren op vaste ontlasting (Bristol schaal 1-4).

Bij een klinische patient die > 3 dagen is opgenomen wordt automatisch Clostridium difficile diagnostiek toegevoegd aan een aanvraag voor microbiologische feces diagnostiek.
Code OWM-050
Laatste revisie: 2 augustus 2019 - 11:34