Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Miltonderzoek (LNG-048)

Dit onderzoek noemen we ook wel een miltscintigrafie. Met dit onderzoek kunnen we functionerend miltweefsel opsporen, bijvoorbeeld nadat u geopereerd bent aan de milt. Dit gebeurt met een radioactieve vloeistof en een gammacamera.

 

LET OP! 

  • Lees deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door. Zo weet u wat u te wachten staat.
  • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-048
Laatste revisie: 16 april 2024 - 09:31
Hoe verloopt het onderzoek?

Miltonderzoek (LNG-048)

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. U mag gewoon naar het toilet, u hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling te komen.

Medicijnen

Uw medicijnen kunt u innemen zoals u gewend bent.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo min mogelijk ritsen, knopen, bretels, en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma en/of katheter? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. Belangrijk: U mag de eerste 4 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven! Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook nog stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Kinderen tot 12 jaar

Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen voor het onderzoek een infuus op de afdeling Kinderdagbehandeling (gebouw A, verdieping 6, Noord). Deze afspraak staat ongeveer 90 minuten eerder gepland dan het onderzoek op afdeling Nucleaire Geneeskunde. Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en neem hierna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit meerdere onderdelen:

Deel 1: afnemen bloed

De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een voorbereidingskamer. Hier krijgt u extra uitleg over het onderzoek. U krijgt een infuus; meestal in een elleboogplooi. Via dit infuus nemen we wat bloed af. Daarna neemt u weer plaats in de wachtruimte.

Deel 2: injectie radioactieve vloeistof

We bewerken het afgenomen bloed met een radioactieve stof. Dit duurt ongeveer 90 minuten. Daarna haalt de laborant u weer op uit de wachtruimte. U krijgt uw bewerkte bloed via infuus weer toegediend. Hierna verwijderen we het infuus.

Het lichaam heeft nu even de tijd nodig om de radioactiviteit te verwerken. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 uur. De laborant vertelt wanneer u terug verwacht wordt voor het onderzoek. U hoeft in de tussentijd niet in het ziekenhuis te blijven.

Deel 3: het onderzoek

Voor het onderzoek komt u op de rug op een smal bed te liggen. De camera wordt zo gepositioneerd dat deze de buik goed in beeld kan brengen. De camera kan u niet raken. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Er worden diverse opnamen gemaakt van elk 5 minuten waarbij we de camera in verschillende hoeken instellen.

Aansluitend maken we soms nog een opname waarbij de camera in kleine stapjes om u heen draait. Ook hier kan de camera u niet raken en is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen.

Als uw kind het onderzoek ondergaat kunt u, als ouder/verzorger, aanwezig zijn tijdens het hele onderzoek.

Let op! Als de wachttijd tussen de afspraken te zwaar voor u is, is het mogelijk om op een bed op onze afdeling te rusten. Informeer bij de laborant naar de mogelijkheden als u hiervan gebruik wilt maken. 

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1: voorbereiding: 10  minuten

Wachttijd: 90 minuten

Deel 2: toediening: 10 minuten

Wachttijd: 1 tot 2 uur

Deel 3: onderzoek:  25 tot 60 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wenst. Er zijn geen bijzonderheden waar u rekening mee hoeft te houden. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.