Headerafbeelding
Patiënt krijgt een fundusonderzoek van de ogen
Onderzoek

Fundusfoto

Een fundusfoto is een foto van het netvlies van uw oog. Hierop zijn alle bloedvaatjes op het netvlies te zien.

Bij Diabetes Mellitus type 1 en 2 bestaat een verhoogde kans op beschadiging of aantasting van de kleinste bloedvaatjes. Een slechter doorbloed netvlies kan veroorzaken dat u op den duur slechter gaat zien. Met behulp van deze foto’s kan de arts de bloedvaatjes van het netvlies beoordelen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle informatie over het onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Betrokken afdelingen

Code OOG-755
Laatste revisie: 28 november 2023 - 15:12
Hoe verloopt het onderzoek?

Fundusfoto

Hoe bereidt u zich voor?

  1. Zorg dat u iemand mee neemt die u naar huis kan brengen.
  2. Neem een zonnebril mee
  3. Heeft u lenzen? Neem dan uw houder en vloeistof mee.

Voor het maken van een fundusfoto is het belangrijk dat uw pupillen verwijd zijn. Daarom druppelt de technisch oogheelkundige assistent (TOA) uw ogen voor het maken van de foto. Uw pupillen worden hierdoor wijder.  Dit kan 5-8 uur duren. Hierdoor kunt u gevoeliger zijn voor licht. Daarom mag u in deze tijd niet autorijden en machines bedienen. Ook kunt u moeite hebben met lezen.  

Waar meldt u zich?

In uw afspraakbericht leest u op welke locatie u zich moet melden voor de fundusfoto.

Hoe verloopt het onderzoek?

Tijdens het onderzoek maakt een speciale camera foto’s van uw netvlies. U kijkt naar een groen kruis in de lens. Wanneer  de foto wordt gemaakt komt er een snelle flits. Net zoals bij een gewoon fototoestel.

Met behulp van deze foto’s worden de bloedvaatjes van het netvlies beoordeeld. Zo worden eventuele afwijkingen ontdekt. Van ieder oog worden 2 foto’s gemaakt.

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Wat zijn de risico's?

In zeldzame gevallen komt het voor dat er een reactie volgt op de oogdruppels. Zo kunt u mogelijk tijdelijke een branderig gevoel in de ogen in de ogen krijgen. Dit gebeurt dan tijdens de eerste 10 seconden. Ook kunt u last hebben van het licht en wazig zien. Dit kan snel weg trekken, maar kan soms ook een aantal uur aanhouden.

Bij hevige hoofdpijn, duizeligheid en pijn in de ogen kunt u de huisarts bellen en aangeven dat u Tropicamide 0.5%, 1 druppel in elk oog heeft gekregen.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Oogheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 60.

 

Bent u onverwachts verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Uiterlijk 48 uur van te voren. Dan kunnen wij in uw plaats een andere patient helpen. Belt u naar: Jeroen Bosch Diagnostiek (073) 553 3699 optie 2.