Headerafbeelding
afdelingen radiologie echo buik
Onderzoek

Echo-onderzoek van de buik bij de huisarts

U krijgt een echo-onderzoek van de buik. Hierbij worden de organen en bloedvaten in uw buik onderzocht met geluidsgolven (echo). Een radioloog van het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt dit onderzoek doen in uw huisartsenpraktijk. 

De radioloog beweegt met een klein apparaat (transducer) over het te onderzoeken lichaamsdeel. De transducer zendt geluidsgolven uit en vangt deze ook weer op. Het echoapparaat zet deze om tot een beeld.

Lees meer

Een echo-onderzoek van de buik wordt meestal gedaan in het ziekenhuis. Door een samenwerking tussen uw huisarts en het Jeroen Bosch Ziekenhuis, is dit niet nodig en kan het onderzoek bij de huisarts plaatsvinden. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet altijd uw geldig identiteitsbewijs meenemen naar uw afspraak. 

Zorg dat u zich voor een afspraak op de hoofdlocatie eerst digitaal aanmeldt. Zie www.jbz.nl/aanmelden

 

Code RAD-096
Laatste revisie: 13 februari 2024 - 09:07
Hoe verloopt het onderzoek?

Echo-onderzoek van de buik bij de huisarts

Eten en drinken

1 dag vóór het onderzoek
Het is belangrijk dat u de hele dag vóór de dag van het onderzoek bepaalde voedingsmiddelen niet meer gebruikt. Dit om vorming van gas in de darm te beperken. Het gaat hierbij om uien, prei, koolsoorten, peulvruchten, koolzuurhoudende en alcoholische dranken.

De dag van het onderzoek
De 4 uur voor aanvang van het onderzoek mag u niks meer eten, drinken en roken. Tot 4 uur voor aanvang van het onderzoek mag u een lichte maaltijd nemen. Thee, beschuit/cracker en/of fruit zijn toegestaan.

Daarnaast wordt u verzocht om 2 uur voor het onderzoek niet meer naar het toilet te gaan, zodat uw blaas tijdens het onderzoek zoveel mogelijk gevuld is.

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen kunt u zoals gewoonlijk innemen met een klein beetje water.

Heeft u diabetes?

Dan kan het zijn dat u maatregelen moet treffen. Hiervoor is speciale informatie beschikbaar. Volgt u de hierin genoemde aanwijzingen op. Als u deze informatie niet heeft ontvangen, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie.

Wat voor kleding trekt u aan?

Tijdens het onderzoek moet uw bovenlichaam ontbloot worden. Houdt u hiermee rekening bij uw kledingkeuze.

Waar meldt u zich?

U neemt plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald. 

Hoe verloopt het onderzoek?

De radioloog brengt wat geleidingsvloeistof - een soort gel - op de huid en onderzoekt u. Hij of zij doet dit door met een klein apparaat - een transducer – over het te onderzoeken gedeelte van uw lichaam te bewegen. De uitgezonden geluidsgolven worden opgevangen en tot een beeld gevormd. Het onderzoek is onschadelijk en niet pijnlijk.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Er zijn geen bijwerkingen of risico’s van dit onderzoek bekend.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 15 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag later via uw behandelend huisarts. Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van het onderzoek? Belt u dan zelf naar de huisarts waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de afdeling Radiologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, telefoonnummer (073) 553 26 00. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.