Expositie 'Mother and me' Hella van 't Hof

Sinds 12 januari is de expositie ‘Mother and me’ te zien in de expositieruimte op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De expositie toont kunstwerken van beeldend kunstenaar Hella van ’t Hof uit Rosmalen.

foto van kunstwerk van Hella van 't Hof expositie 'Mother and me'

De titel verwijst naar een kunstwerk van Hella van ’t Hof. Er zijn fotografische borduurwerken, fine art prints en daarnaast enkele boekwerken in de vitrines te zien. De expositie is te zien vanaf 12 januari tot en met 22 maart 2024. De officiële opening vindt plaats op vrijdag 2 februari 2024 om 19.00 uur en wordt verricht door Paetrick Netten, voorzitter van de kunstcommissie. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl

Hella van ’t Hof toont in deze expositie een overzicht van haar verstilde fotografische borduurwerken met de thema’s portretten, maskers, ruimtes en landschappen. Zij werkt seriematig en de thema’s komen steeds terug zoals verlaten interieurs met sporen van aanwezigheid. Haar inspiratiebron zijn eigen foto’s of oude foto’s uit een fotoarchief en haar eigen teksten. Zij toont de kwetsbaarheid van het leven, de vergankelijkheid. Haar werk is melancholisch te noemen met een vleugje humor. 

foto van kunstwerken van Hella van 'Hof expositie 'Mother and me'

Titel kunstwerken (v.l.n.r.): ‘Curtain’, ‘HS’, ‘Sofa’, ‘Curtain’, fototransfer op textiel / borduurwerk, 2022/2023, Hella van ’t Hof 

foto kunstwerk CW "Visscher" van Hella van 't Hof expositie 'Mother and me'

Titel kunstwerk: CW “Visscher”, fototransfer op textiel borduurwerk, 18 x 24 cm, 2014, Hella van ‘t Hof

'Mother and me'

Haar grote voorbeeld is haar moeder die een gepassioneerde borduurster was. Zij heeft veel geleerd van de borduurkennis van haar moeder. Hella heeft nog vele oude borduursels van haar moeder bewaard als inspiratiebron. Haar moeder had een grote schat aan borduurboeken die haar inspireerde voor haar borduursels. Ook Hella heeft borduurmotieven uit deze boeken gebruikt voor haar kunstwerken, zoals het werk met de titel ‘Tribal’ dat in deze expositie wordt getoond. Ze voegt traditionele borduurmotieven toe aan foto’s. Ze bedekt er een foto gedeeltelijk mee, legt er een beschermlaag overheen, verstopt, benadrukt of ontkent de aanwezigheid op die foto. De laatste jaren hebben de traditionele patronen plaats gemaakt voor eigen patroon ontwerpen. 

foto portret van Hella van 't Hof expositie 'Mother and me'
Deze expositie met de titel ‘Mother and me’ draagt zij op aan haar moeder. Na haar overlijden heeft zij van reststofjes, onafgemaakt borduurwerk van haar een combinatie gemaakt met haar eigen werk. In een van de vitrines ligt het doosje ‘Mother and me’. In de vitrines worden 6 borduurwerkjes op fototransfer getoond. Dit is een heel persoonlijk en dierbaar werk voor haar geworden.

foto van kunstwerk 'Anonymous' Hella van 't Hof expositie 'Mother and me'

Het kwetsbare kunstwerk ‘Anonymous’ dat gemaakt is van textiel en bont hangt als eerbetoon aan haar moeder in een van de andere vitrines.

foto kunstwerk 'Boy' van Hella van 't Hof expositie 'Mother and me'

Titel kunstwerk: ‘Boy’, fototransfer, 24 x 30 cm, 2022, Hella van ’t Hof

foto kunstwerken Hella van 't Hof expositie 'Mother and me'
Kunstwerken ‘Dubbelbeeld’, ‘Staan’, ‘To be a tree’, ‘Boy’, fototransfer op textiel, borduurwerk en sloophout, van Hella van ’t Hof

De grote voorbeelden van Hella van ’t Hof zijn beeldend kunstenaar Berend Strik, Louise Bourgeois, Rosmarie Trockel en Meret Oppenheim. De favoriete technieken zijn een combinatie van fotografie en borduurwerk op textiel. De kruissteek is favoriet maar ook andere borduurtechnieken zijn te zien. 

Patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis kunnen door het bekijken van deze kunstwerken zich verwonderen over deze getoonde kunstwerken en even afleiding hebben in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Hella van 't Hof

Hella van ’t Hof woont in Rosmalen en heeft haar atelier aan huis. Zij heeft de opleiding Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch gevolgd van 1989 tot 1994. Zij heeft de specialisatie autonoom schilderen, tekenen en grafiek gedaan. Daarvoor heeft zij een interne opleiding gevolgd als verpleegkundige in het voormalige Willem Alexander ziekenhuis. Zij is vanaf 1994 actief als beeldend kunstenaar. 

In 1994 won zij de Buning Brongersprijs in samenwerking met Arti en Amicitiae Amsterdam. Zij heeft deelgenomen aan diverse tentoonstellingen, in 2023 “Our curated self” Werkpaard Amsterdam, “Silences et traces” Montsoreau, Frankrijk In 2022 “Minim.aal” ICOON museum Hoek van Holland. In 2021 ‘Other Expectations’ Huis van Fotografie in Rotterdam, ‘Zwischenraumen / Debsaysyes’ Berlijn (2020), 2019 expositie in het Stergebouw Gasthuiskwartier in ’s-Hertogenbosch, L’orgigine du monde in KEG Schijndel en ‘Roerloos’ in Dock 5340 Gruyterfabriek (2018), ‘Een gebroken ziel is ook erg’ Notre Dame des Arts in Ubbergen (2017), ‘Gekromd kijken’ solo expositie NWE Vorst in Tilburg (2016), ‘Attak’ in Willem II ’s-Hertogenbosch (2015), ‘Koud’ Galerie Nasty Alice Eindhoven (2014), ‘Downtown dress up’ Amsterdam (2013), ‘Landschrift XS’ Rhenania Kunsthaus Keulen (2011), ‘Horizon’ Kruithuis ’s-Hertogenbosch (2009), galerie Hüsstege Den Bosch (2006).

Haar kunstwerken zijn in diverse publicaties opgenomen: o.a. Buning Brongers Prijs 1994, Cum Laude Nieuwspoort Den Haag, Textiel Plus, Catalogus TIME (dis)placement Kunsthaus Troisdorf 2021

Naast haar kunstenaarschap werkt zij in de gezondheidszorg als verpleegkundige en begeleider kwaliteit Zorg en Welzijn bij Van Neynsel in Grevelingen. Deze werkzaamheden zijn goed te combineren met haar werkzaamheden als beeldend kunstenaar en geven haar inspiratie voor haar kunstwerken. Haar kunstwerken passen goed in het ziekenhuis vanwege haar introspectieve karakter. Bezoekers maar ook medewerkers in het JBZ zouden zich kunnen verhouden tot vragen die het werk zich stelt, die universeel en menselijk van aard zijn.
www.kunstinzicht.nl

foto portret Hella van 't Hof in haar atelier

Hella van 't Hof in haar atelier

Opening expositie 

De officiële opening van deze expositie is op vrijdag 2 februari 2024 om 19.00 uur in de expositieruimte aan het einde van de boulevard. U bent van harte welkom. Aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl (s.v.p. aanmelden uiterlijk 30 januari 2024)

foto poster opening expositie 'Mother and me' Hella van 't Hof

Meer kunst in het Jeroen Bosch ziekenhuis

Laatste revisie: 29 januari 2024 - 08:54