Expositie 'Ergens' José op ten Berg

Sinds 29 maart is de expositie ‘Ergens’ te zien in de expositieruimte op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De expositie toont kunstwerken van José op ten Berg uit ’s-Hertogenbosch.

kunst overzicht expo 'Ergens' op de boulevard José op ten Berg

De titel ‘Ergens’ is het antwoord op de veelgestelde vraag waar dit landschap te zien was en verwijst naar een groot schilderij en een serie houtsnedes. Filosoof Sophia op ten Berg heeft een tekst geschreven over de titel ‘Ergens’. Er zijn schilderijen en grafiek uit verschillende series te zien. In de vitrines ziet u de schildermaterialen en de inspiratiebronnen. De expositie is te zien vanaf 29 maart tot en met vrijdag 28 juni 2024. Op vrijdag 17 mei vindt een feestelijke bijeenkomst plaats om 19.00 uur. Paetrick Netten, voorzitter van de kunstcommissie, doet dan het woord. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl

Eén van de mooiste wandelingen die José op ten Berg maakte was in IJsland van Landmannalaugar naar Porsmark, een dal in het binnenland van IJsland, bekend vanwege zijn ryoliet gesteente. Een landschap als schilderij waarin alle kleuren te zien zijn. Een aantal schilderijen uit de serie ‘Landmannalaugar’ hangt in deze expositie. Een expositie van José op ten Berg bezoeken is als een reis, je verwonderen, verbazen en even weg uit de werkelijkheid. Op die manier kan het voor patiënten, bezoekers en medewerkers van het JBZ ook een reis zijn. Om even in je hoofd met iets anders bezig te zijn. 

kunst kunstwerk 'De Balkan' José op ten Berg

Titel van kunstwerk 'De Balkan', 130 x 98 cm, 2022, Ei-tempera op linnen, José op ten Berg
 

kunst inspiratiebord Antartica José op ten Berg
In een van de vitrines is een inspiratiebord te zien over Antartica

Ergens

De wereld bestaat uit plaatsen. Wij gaven die plaatsen namen, om ze van elkaar te kunnen onderscheiden. Hoe vaak vragen mensen wel niet, ‘waar is dat?’, zoekend naar een plaatsnaam? We vergeten soms dat de enige gemene deler tussen ‘hier’ en ‘daar’ de mens zelf is.
Een plaats die we gezien hebben, verandert na afloop in een onaanraakbare herinnering. Toch is die herinnering ook een plaats. Als we de herinnering vervolgens omvormen tot een schilderij, is dat schilderij weer een nieuwe plaats. Een geschilderde plaats is lastig te benoemen. De naam van de plaats die we ooit gezien hebben, dekt de lading niet meer. Beter is het te zeggen: ‘dit is daar waar het ijs begint’, of, ‘dit is daar waar de walvissen zwemmen’. Misschien is de beste naam voor zo’n geschilderde plek zelfs wel ‘ergens’.
Dus de volgende keer dat iemand vraagt waar iets is,
Laat ons antwoord dan simpelweg zijn: 'Dat is ergens’
Gedicht van Sophia op ten Berg (filosoof) 2024

Als José op ten Berg terug komt van haar reizen gaat zij schilderen in haar atelier bij Doklens in de Gruyterfabriek te ‘s-Hertogenbosch. Reizen, zowel reële als fictieve, vormen de belangrijkste inspiratiebronnen van haar werk. De aanleiding voor het nieuwste werk wat hier te zien is, was een verblijf op de Lofoten, een wandeling in de Balkan en een wandeling rondom de Mont Blanc.
Eerder heeft zij reizen gemaakt naar IJsland, Antarctica, Spitsbergen en Groenland.

kunst kunstwerk 'Rondom de Mont Blanc' José op ten Berg
Titel kunstwerk 'Rondom de Mont Blanc', 50 x 70 cm, 2023, Ei-tempera op linnen, José op ten Berg

kunst kunstwerk 'Matmora' José op ten Berg
Titel kunstwerk 'Matmora', 70 x 150 cm, 2024, José op ten Berg 

Schilderattributen

José op ten Berg heeft een paar bijzondere kwasten. Een aantal spalters (platte kwasten) heeft zij aan elkaar gemaakt om grote vegen mee te kunnen maken. Verder heeft ze speciale kwasten geërfd. Ze schildert altijd op meerdere doeken tegelijk. De doeken liggen op de grond zodat de verf er niet vanaf loopt en zij er omheen kan lopen om de doeken van meerdere kanten te bekijken. 

kunst schilderattributen José op ten Berg
In de eerste vitrine liggen allerlei schilderattributen, bijzondere kwasten, plamuurmessen en pigment 

Ei-tempera op linnen

De materialen waar José op ten Berg mee werkt zijn ei-tempera op linnen doek. Ei-tempera is een klassieke schildertechniek. Het wordt gemaakt van pigment (te zien in de eerste vitrine), eidooier, standolie en gedestilleerd water. Het bindmiddel van eidooier met standolie kan direct met droog pigment tot een verf worden aangewreven. Je krijgt dan hele heldere kleuren en de verf droogt mat op.

kunst inspiratiebord Arctica José op ten Berg
In een van de vitrines is een inspiratiebord te zien van José op ten Berg 

Grafiek

José maakt ook houtsneden. Bij de serie “Ergens” heeft ze het papier vele malen over elkaar heen gedrukt met verschillende platen hout. Bij de serie Landmannalaugar heeft zij de reductietechniek gebruikt. Hierbij wordt één plaat gebruikt voor een prent in meerdere kleuren. De nerf van het hout is een cadeautje.

kunst kunstwerk 'Ergens' José op ten Berg
Titel 'Ergens', serie van 42 houtsnedes, unica's, 13 x 18 cm, 2023, José op ten Berg 

kunst portret kunstenaar José op ten Berg
José op ten Berg in haar atelier

José op ten Berg

José op ten Berg woont in ’s-Hertogenbosch. Ze heeft in Breda op Sint Joost gezeten en is daarna is zij nog een half jaar naar de academie in Engeland en in Noorwegen geweest. Vanaf 1989 is zij actief als beeldend kunstenaar. Zij heeft deelgenomen aan diverse tentoonstellingen o.a.: ‘Achter de Façade’ (2024),  ‘Graphic Works’ Willem II fabriek, ‘Uit de Gruyterfabriek’ Markt Twee Zaltbommel (2023), ‘Ontmoetingen’ Forma Aktua Groningen, ‘Natuurinspiraties’ galerie Joli Urmond, ‘Begeestering’ galerie Kempro Sterksel, ‘Het woud dat ziet’ Kegexpo Schijndel, ‘Miniprint Lessedra’ World Art Print Annual Sofia Bulgarije, Lambertuskerk Vught(2022), ‘Braba Arte Femina’ Melkfabriek (2021), ‘Landmannalaugar’ Dock5340 (2020) De nieuwe Kunstruimte, ‘Phanta Rhei’ Waalwijk (2019), ‘Voorbij het Venster’ World Art Delft, ‘La politique de L’improvations’ Kruithuis, ‘Overzee’ Dock 5340, ‘Kunstparade’ galerie Untitled Rotterdam, ‘Artikel Revisted’ Tilburg (2018) Yonder LUILUI, ‘Stroomafwaarts’ Kruithuis (2017), ‘Verfklanken’Dock5340,   ‘Zomerpresentatie’ Museum Belvédère Heereveen(2016).
www.joseoptenberg.nl 

Bijeenkomst expositie

Er vindt een bijeenkomst plaats op vrijdag 17 mei 2024 om 19.00 uur in de expositieruimte aan het einde van de boulevard. Beeldend kunstenaar José op ten Berg is dan ook aanweizg. U bent van harte welkom. Aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl

kunst poster opening expo 'Ergens' José op ten Berg

Meer kunst in het Jeroen Bosch Ziekenhuis?

Laatste revisie: 15 april 2024 - 07:53