Concert in de kapel: 'Passie-Pasen-Pinksteren' door kamerkoor Capella Ducis en fluitist Remy Schreuder

Zondag 26 mei 2024 vindt om 13.00 uur het concert ‘Passie-Pasen-Pinksteren’ plaats in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dit concert is onderdeel van de maandelijkse concerten ‘Zin op Zondag’. Kamerkoor Capella Ducis onder leiding van dirigent Frans van de Loo en Remy Schreuder (blokfluitist en zinkspeler) treden dan op. Bent u geïnteresseerd? Meld u dan aan voor het concert in de kapel. 

kunst kamerkoor Capella Ducis concert 26 mei 2024

Kamerkoor Capella Ducis

Capella Ducis is hét kamerkoor voor oude muziek uit ’s-Hertogenbosch. Zij zingen muziek uit de Renaissance en (vroeg-) Barok, maar ook werk van hedendaagse componisten. Vier- tot achtstemmig à capella, maar incidenteel werkt het kamerkoor ook samen met instrumentalisten en vocale solisten. Zij proberen vaak niet zo bekende, maar daarom niet minder mooie, muziek onder de aandacht te brengen. 
www.capelladucis.nl.

Toelichting op het programma

Er is muziek uit Engeland, Spanje en Estland te horen. Op het programma staan delen uit de ontroerende ‘Tenebrae responsories’ van de Spaanse 16e-eeuwse grootmeester de Victoria en het intens droevige motet ‘Versa est in luctum’ van zijn landgenoot Lobo. De zesstemmige motetten voor Pasen en Pinksteren van de Engelse componisten Weelkes (‘Gloria in excelsis’) en Byrd(Sing joyfully’) zijn daarentegen heel uitbundig. Van Estland’s meest beroemde hedendaagse componist Arvo Pärt zingt het kamerkoor ‘Alleluia’ en ‘Da pacem Domine’, een werk dat geheel gebaseerd is op compositietechnieken uit de Renaissance. Bijzonder is de medewerking van blokfluitist en zinkspeler Remy Schreuder die in een aantal werken meespeelt met een vocale partij, een gebruikelijke praktijk in de Renaissance. Remy is ook solistisch te horen in een paar variatiereeksen uit ‘Der Fluyten Lust-hof’, de wereldberoemde bundel met blokfluitmuziek van de 17e-eeuwse Jacob van Eyck.

Frans van de Loo

Hij is sinds 1995 inspirator en dirigent van Capella Ducis. Hij studeerde schoolmuziek in Tilburg en koordirectie bij de Samenwerkende Nederlandse Korenorganisaties/Unisono in Utrecht. Naast Capella Ducis dirigeert hij drie kamerkoren in Arnhem, Veghel en Huissen. Hij geeft cursussen koorscholing en stemvorming. Hij zingt in een kwartet dat zich toelegt op muziek uit de Renaissance.

kunst dirigent Frans van de Loo concert 26 mei 2024

Frans van de Loo (dirigent van kamerkoor Capella Ducis)

Remy Schreuder

Hij speelt blokfluit vanaf zijn 7e levensjaar. Zijn professionele muziekopleiding staat in het teken van brede oriëntatie en improvisatie. Vanaf 2013 studeerde hij blokfluit met bijvakken in klassieke zang en zink (cornetto) aan het HKU Utrechts conservatorium waar hij zijn muzikaliteit verder ontwikkelde; ook in zijn nieuwe passie voor renaissancemuziek. Remy is te horen in Voddemoer (Nederlandse folkband), de Stadspijpers van ‘s-Hertogenbosch (renaissancemuziek) of in de plaatselijke jamsessie op de (elektrische) blokfluit in Groningen.

kunst blokfluitist Remy Schreuder concert 26 mei 2024

Remy Schreuder (blokfluitist en zinkspeler)

Serie concerten 2024

De concerten die georganiseerd worden in de kapel zijn onderdeel van de bijeenkomsten op de vierde zondag van de maand onder de noemer ‘Zin op zondag’. Deze kamermuziekconcerten komen tot stand samen met de Stichting Vrienden Kamermuziek ’s-Hertogenbosch. 

kunst logo Stichting Kamermuziek 's-Hertogenbosch
Aanmelden

Bent u geïnteresseerd? Meld u dan aan voor het concert in de kapel. De concerten in de kapel zijn gratis. Kijk voor meer informatie over de concerten en het jaarprogramma op de pagina ‘concerten’

kunst flyer concert 'Passie-Pasen-Pinksteren' Capella Ducis 26 mei 2024

Aanmelden voor een concert

Laatste revisie: 27 mei 2024 - 07:42