280.000 euro subsidie voor onderzoek naar bijwerking maagzuurremmers

Goed nieuws voor onze klinisch chemicus prof. dr. Ron Kusters en hoogleraar Moleculaire Nierfysiologie prof. dr. Joost Hoenderop van het Radboudumc! Ze hebben samen met AIOS klinische chemie Steef Kurstjens en associate professor Jeroen de Baaij een subsidie van €280.000 ontvangen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Radboudumc. Hiermee starten zij een onderzoek naar het vroegtijdig ontdekken van een magnesiumtekort in het bloed als bijwerking van protonpompremmers, die het maagzuur verminderen.

20240501-subsidieonderzoek

v.l.n.r. Jeroen de Baaij, Ron Kusters, Joost Hoenderop, Steef Kurstjens

 

“Wij zijn hier natuurlijk heel erg blij mee”, aldus Ron. "Protonpompremmers worden door bijna 3 miljoen mensen in Nederland gebruikt. Op de lange termijn kan het magnesiumgehalte in het bloed dalen, wat kan leiden tot complicaties zoals spierkrampen, spierschade, botontkalking en chronisch nierfalen. We gaan eerst onderzoeken hoe we patiënten met een hoog risico kunnen identificeren. Vervolgens zullen we een systeem ontwikkelen dat afwijkende magnesiumwaarden signaleert bij het gebruik van deze maagzuurremmers, zodat artsen ernstige bijwerkingen eerder kunnen opsporen en patiënten de juiste behandeling kunnen krijgen.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis werkt samen met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Rijnstate, Sint Maartenskliniek en het Radboudumc aan innovatie en persoonsgerichte zorg. Om deze ambitie waar te maken, investeren de ziekenhuizen in onderzoeksprojecten.

Gefeliciteerd aan alle betrokkenen met deze prachtige subsidie! We kijken uit naar de resultaten van dit belangrijke onderzoek.

Laatste revisie: 13 mei 2024 - 17:07