Kapel

Wie even alleen wil zijn voor een moment van stilte en bezinning of voor gebed kan terecht in de kapel.

De kapel is dag en nacht geopend en is te vinden tegenover het bezoekersrestaurant (aan de Boulevard in het C-gebouw).

Het ontwerp van de kapel

Het ontwerp

De kapel is een ontwerp van EGM architecten Johanna Kamunen en Bas Molenaar. In een interview verwoordde Bas Molenaar zijn visie op het ontwerp van de kapel als volgt: “We hebben voor de kapel gekozen voor een plastische vorm die contrasteert met zijn omgeving. Waar het ziekenhuis bestaat uit een aantal vierkante vormen, heeft de kapel een organische vorm. Het is duidelijk een sacrale vorm, die doet denken aan een omarming. De kapel moet een plaats van troost zijn voor een ieder die een moment van bezinning en reflectie zoekt."  

In het ontwerp is een aantal klassieke christelijke vormen verwerkt. De kapel is gebouwd op een ‘rots’, een duidelijke verwijzing naar de apostel Petrus, de rots waarop de christelijke kerk is gebouwd. Het dak bestaat uit een aantal ‘schubben’, een verwijzing naar het symbool van de vis, dat in de christelijke kerk wordt gebruikt om aan te geven dat men christen is. De hoge spits verwijst naar de hemel.

Glas-in-lood ramen

De glas-in-lood ramen in de kapel bestaan uit de 2 oorspronkelijke ramen die ooit door de Bossche kunstenaar Marius de Leeuw (1915-2000) zijn gemaakt voor de Caroluskapel in 's-Hertogenbosch. Deze kapel bevond zich op de Bloemenkamp, waar op dit moment het Stadsarchief ’s-Hertogenbosch gevestigd is.

Toen deze kapel moest worden afgebroken, werden ze overgebracht naar de Maria Reginakerk in Boxtel. Helaas werd ook deze kerk in 2003 gesloopt, waarna de glas-in-lood-panelen bij een sloopbedrijf belandden. Na een tip heeft de Stichting Vrienden van de Kapel de panelen in 2006 via internet aangekocht voor de nieuwe kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Kunstenares Agnes Bomers kreeg de opdracht om een inventarisatie te maken van de staat waarin de panelen zich bevonden. Zij fotografeerde elk paneel en reconstrueerde het totale kunstwerk digitaal. De ramen ‘De Schepping der aarde’ (1965) en 'Het Oude en Nieuwe Jeruzalem' (1965) bleken veel te groot om in de kapel te worden ingepast. In samenwerking met de Stichting Vrienden van de Kapel en de architect werden de mooiste fragmenten uitgekozen.

Stichting Vrienden van de Kapel 1

Mariakapel

De Mariakapel bevindt zich rechts naast de ingang van de kapel. Een gedeelte van het glas-in-lood raam van Marius de Leeuw, 'het Oude en Nieuwe Jeruzalem', is hier geplaatst. In deze ruimte worden dagelijks kaarsjes aangestoken bij Onze Lieve Vrouw, het Mariabeeld. Er ligt ook een intentieboek in de Mariakapel waarin mensen een boodschap, groet of gebed op kunnen schrijven.

Het Mariabeeld is een replica van een in Duitsland vervaardigde laat Gotische Madonna. Dit beeld is destijds geschonken door de illustere Lieve Vrouwe Broederschap aan het voormalige Carolus ziekenhuis.

locaties maria kapel

Het orgel

Het orgel in de kapel is gebouwd door de Bossche orgelbouwer Pels & Van Leeuwen speciaal voor de kapel van het ziekenhuis. Het orgel is gebouwd van hout, tin, lood, ijzer, messing en leder volgens oude Nederlandse orgelbouwprincipes.

Het ontwerp van het front staat midden in deze tijd en sluit aan bij de bijzondere architectuur van de kapel. Het instrument heeft twee handklavieren en een voetklavier. De bespeler heeft op deze drie klavieren de keuze uit 17 klankkleuren, de zogenaamde registers. Elk register bestaat uit een rij orgelpijpen van één klankkleur. Voor elke toets is er in elk register een pijp, 56 voor de handklavieren en 30 voor het voetklavier. Eén register heeft zelfs 4 pijpen per toets. In totaal bevat het instrument 968 pijpen.

Orgel kapel

Activiteiten in de kapel

Elke maandag en donderdag van 12.00 uur – 12.20 is er een geleide meditatie. Voor medewerkers, bezoekers en patiënten.

Op elke 1e en 3e zondag van de maand is er een viering

Op elke 4e zondag is er een bijeenkomst onder de noemer ‘Zin op Zondag’ (met muziek, gedichten, verhalen, ontmoetingen).

Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij koffie en/of thee. U bent van harte uitgenodigd om een viering of samenkomst in de kapel bij te wonen. Zo nodig kan één van onze vrijwilligers u halen van en brengen naar de afdeling.

Bekijk de agenda

In de kapel is ook een herdenkplek voor kinderen die zijn overleden in het ziekenhuis.

Code NHZ-067
Laatste revisie: 19 mei 2023 - 14:17