Zuster

Het bronzen beeld stond in de openbare hal van het voormalige Carolus Ziekenhuis. De Raad van Bestuur heeft destijds de opdracht gegeven om de zusters van Carolus Borromeus uit te beelden in brons.

Zuster, Netty Werkman

De Zusters van de Congregatie van de Heilige Borromeus oftewel de Zusters van Trier, waren zusters die zich ijverig en belangeloos wijdden aan de zorg in het voormalige GZG en het voormalige Carolus Ziekenhuis. De kloosterorde verspreidde zich vanuit Nancy over Duitsland, Polen en Tsjechië. “Uit dank en waardering voor al het werk dat de zusters van Carolus Borromeus hebben verricht tussen 1875 – 2006 in de stad ’s-Hertogenbosch is het beeld gemaakt”, aldus de beeldend kunstenares Netty Werkman. De zuster is in oorspronkelijk habijt gemoduleerd naar de klederdracht van Bretagne. Het beeld straalt een fiere non uit. Met in haar handen het boek der geneeskunst maar ook het boek van wijsheid en humor. De zuster staat iets naar voren, alsof ze nog steeds in actie wil komen.

Over de kunstenaar

Netty Werkman (Willemsstad, 1948) is een veelzijdig en bevlogen kunstenares, die een heel eigen stijl heeft ontwikkeld naar haar academische vorming in Groningen en Utrecht. Zij woont en werkt in het stroomgebied van de Dommel niet ver van ’s-Hertogenbosch. Werkman maakt beelden en schilderijen. Ze maakt vele reizen over de hele wereld en verwerkt haar ervaringen in haar werken. Ook heeft ze diverse opdrachten uitgevoerd voor monumentale beelden in steden, parken en pleinen. Haar beelden stralen levenslust en beweging uit maar ook innigheid en warmte.

Meer informatie

Kunstenaar

Netty Werkman

Locatie

Te zien op de boulevard vlakbij de kapel

Eigendom

Collectie Jeroen Bosch Ziekenhuis

Materiaal/ Techniek

Brons

Jaar van ontstaan

2005/2006

Bezichtiging

Bezichtiging is mogelijk.

Code KUN-006
Laatste revisie: 24 juli 2023 - 18:51