Zonder titel - Renee Scheepers

Renee Scheepers kreeg de opdracht van de kunstcommissie om de lange witte gang van de Intensive Care een betere uitstraling te geven, een die past bij de helende omgeving die het JBZ wil bieden. Uit onderzoek bleek dat bezoekers de gang op de afdeling als kil en eindeloos ervaren.

Zonder titel, Renee Scheepers

Renee Scheepers logeerde in 2016 als artist in residence een paar nachten op de afdeling. Ze observeerde de afdeling overdag en ’s nachts. Minutieus documenteerde ze wat ze zag, hoorde, hoe het rook en welk gevoel ze kreeg. Zo viel bijvoorbeeld op dat de gang ’s nachts op plekken donker is en dat mensen op verschillende manieren wachten (en daarbij andere behoeftes hebben). Bezoekers die wachten op nieuws zitten op het puntje van hun stoel en maken zich zo zichtbaar mogelijk voor het personeel, terwijl andere families uitgelaten het ontslag van een geliefde vieren en samen terugblikken op een heftige tijd.

Renee Scheepers maakte een totaalplan waarin aan ieders wensen en behoeftes werd voldaan. Zo werden er drie wachtplekken georeerd voor verschillende doeleinden; een om je terug te trekken, een om samen te zijn en een voor een goed gesprek. Voor de herinrichting zocht ze de samenwerking op met andere lokale ontwerpers. Zo implenteerde Alissa+Nienke een driedimensionaal behang (www.alissanienke.nl) en maakte Bart Joachim van Uden (www.bartjoachim.nl) plafonds met screenshots van Google Earth om even helemaal in weg te dromen.

Beeldende kunst - Zonder titel Scheepers

Over de kunstenaar

Renee Scheepers werkt als ontwerpend onderzoeker en zoekt door middel van actief veldwerk de kern van een vraagstuk uit. Ze studeerde in 2013 cum laude af aan de Design Academy in Eindhoven. Renee werkte al eerder in de gezondheidszorg. Voor haar afstudeerproject observeerde en analyseerde Renee alle stappen die patiënten tijdens een stralingsproces doorlopen en ontwierp zij ‘de Wijzer’. Door slim gebruik van kleur, herkenbare illustraties en vereenvoudigde informatie helpt  het patiënten om hun behandelpad te herkennen en te onthouden en geeft hen een beter inzicht in hun ziekte en hun genezingsproces. Na haar afstuderen is ze NUL ZES begonnen, een multidisciplinair ontwerperscollectief in het centrum van Eindhoven.

Meer informatie

Kunstenaar

Renee Scheepers

Locatie

Te zien op de Intensive Care.

Eigendom

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Materiaal/ Techniek

Diverse materialen

Jaar van ontstaan

2016 (in opdracht van het JBZ met BKKC impulsen project Artist in Residence)

Bezichtiging

Bezichtiging van dit kunstwerk is niet mogelijk. De Intensive Care is alleen toegankelijk voor patiënten en hun naaste familieleden.

Code KUN-010
Laatste revisie: 24 juli 2023 - 18:53