Zonder titel - Herman Kuijer

Dit lichtkunstwerk is ontworpen voor het Oncologisch Centrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het kunstwerk bestaat uit een ellipsoïde van 6 meter hoog met een doorsnede van 1,5 meter.

Zonder titel, Herman Kuijer

De vorm is opgebouwd uit een rvs-frame waar kruislings een bedrading over heen is aangebracht die rode en groene leds van stroom voorziet. Door additionele kleurmenging van rood en groen ontstaat er geel licht. Het gereflecteerde licht is subtiel waarneembaar op het frame. De leds worden aangestuurd door een computerprogramma dat doorlopend nieuwe groepen rode of groene leds van stroom voorziet. Deze groepen bewegen zich willekeurig van boven naar beneden of van beneden naar boven over het frame. Telkens licht de binnenzijde van het frame subtiel op. Als de groepen door elkaar bewegen ontstaat de subtiel waarneembare mengkleur. Voor dit innovatieve ontwerp is gebruik gemaakt van bevestigingsblokjes die door een 3D-printer vervaardigd zijn. De flexibele printplaatjes waar de leds op bevestigd zijn werden ook speciaal voor dit kunstwerk ontworpen en ontwikkeld. Het kunstwerk heeft een directe relatie met het werk dat Herman Kuijer eerder voor het Instituut Verbeeten ontwierp. Samen staan beide werken symbool voor de samenwerking tussen beide instellingen.

Over de kunstenaar

Herman Kuijer (1953) is lichtkunstenaar. Vanaf het begin van de jaren tachtig maakt hij naam met kunstwerken, waarin licht en kleur een belangrijke rol spelen. Kuijer werkt veel in opdracht van overheden en het bedrijfsleven. Zijn installaties gaan altijd een relatie aan met de omgeving waarvoor zij gemaakt zijn, het zijn toevoegingen aan en/of ingrepen in de architectuur. Hij heeft o.a. een lichtinstallatie gemaakt in de onderdoorgang onder de A2 bij De Meern en twee lichtkunstwerken voor het Bernard Verbeeten Instituut in Breda en ‘s-Hertogenbosch. Hij studeerde aan de Design Academy in Eindhoven (toen nog Academie Industriële Vormgeving) in de jaren zeventig. Hij raakte gefascineerd door kleur en licht en hun interactie in relatie tot tijd en ritme. Kuijers benadering is vrij intuïtief.

‘Kleur is ongrijpbaar, omdat ze verandert, zodra het licht sterker of zwakker wordt of de lichtbron draait. En als het licht verdwijnt, is de kleur niet meer zichtbaar en misschien wel helemaal verdwenen; daar komen we nooit achter. Kleur is onstoffelijk, slechts door het licht of door reflectie zichtbaar’. (Paul Hefting over het werk van Herman Kuijer)

Meer informatie

Kunstenaar

Herman Kuijer

Locatie

Te zien als u na de polikliniek Dermatologie (C0) linksaf slaat (tussen gebouw C en B)

Eigendom

Collectie Jeroen Bosch Ziekenhuis (mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Stichting Vrienden JBZ en met behulp van impulsgelden van de Provincie Noord-Brabant)

Materiaal/ Techniek

LED Materiaal: RVS

Jaar van ontstaan

2013

Bezichtiging

Bezichtiging is mogelijk.

Code KUN-016
Laatste revisie: 24 juli 2023 - 18:57