Water en zon

In deze sculptuur worden de oerelementen water, aarde en vuur verenigd. Een vrouw komt opgerezen uit de zee. Met uitgestrekte armen tilt ze de zonneschijf omhoog.

Water en zon, Nic Jonk

Dit thema en de steeds aanwezige vrouwfiguur zijn terugkerende elementen in Jonks beeldende werk. Het beeld is een samenspel van een gesloten vorm met de niet minder belangrijke ruimte ertussen. Scherpe lijnen die in rondingen vervloeien. Al naar gelang van het standpunt van de aanschouwer, een steeds wisselend aanzicht.

Over de kunstenaar

Nic Jonk (1928-1994) is vooral bekend geworden om zijn voluptueuze sculpturen van mythologische voorstellingen van vrouwen en dieren. Zijn plastische beeldhouwwerken met rondingen zijn in brons gegoten. Jonk behoort met Auke de Vries en Arthur Sproncken tot de belangrijkste vertegenwoordigers van e naoorlogse Nederlandse beeldhouwkunst. Hij wilde zijn eigen gevoel van verbondenheid met de oermens in het werk laten uitkomen. Jonk gebruikte mythologische verhalen als kader voor zijn sensuele onderwerpen: de vrouw, liefde en vruchtbaarheid. Een belangrijk element is het water, dat terugkomt in de titels, waterdieren als dolfijnen maar ook in de golvende vormen die zijn werk zo kenmerken.

Meer informatie

Kunstenaar

Nic Jonk

Locatie

Te zien in de buitentuin aan de zuidzijde van het ziekenhuis (tussen gebouw A en B)

Eigendom

Collectie Jeroen Bosch Ziekenhuis

Materiaal/ Techniek

Brons op hardstenen sokkel van 105 x 70 x 210 cm

Jaar van ontstaan

In 1979 vervaardigd en gesigneerd door Nic Jonk.

Bezichtiging

Bezichtiging is mogelijk.

Code KUN-018
Laatste revisie: 13 december 2023 - 09:46