Vrijheid

Het kunstwerk is geschonken door de Raad van Bestuur en de Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het is geplaatst in de verbindingsgang tussen het ziekenhuis en het Instituut Verbeeten.

Vrijheid, Renee van Leusden

Patiënten die behandeld worden voor kanker, kunnen voor bestraling vanuit het ziekenhuis binnendoor het radiotherapeutisch instituut bereiken. Kunst is een belangrijk onderdeel van de ‘helende omgeving’ die beide organisaties willen zijn. Renée van Leusden, zelf ex-kankerpatiënt, geeft aan het kunstwerk de titel ‘Vrijheid’ mee. Een vlieger heeft voor haar alles te maken met vrijheid. Maar wat is vrijheid? Iedereen heeft daar zo zijn eigen gedachten bij. Gezond zijn betekent óók vrijheid. De route naar de vrijheid is de route die loopt van het ziekenhuis naar het Instituut Verbeeten. De vlieger is als het ware doormidden gesneden. De in strakke lijnen geschetste vrouwenfiguur baant zich een weg naar de vrijheid. Een driedimensionale vrijheid. De kunstenares beeldhouwt het leven. In haar sculpturen voel je haar grote sociale betrokkenheid en interesse in mensen.

Over de kunstenaar

Renée van Leusden (Arnhem, 1947)  woont en werkt in ’s-Hertogenbosch. Ze bracht zichzelf de basisprincipes van het beeldhouwen bij. In Jacques de Bresser (1908-1986), van wie ze een aantal jaren les kreeg, vond ze een goede leermeester. In 1968 ging ze alsnog naar de Koninklijke Kunstacademie te ’s-Hertogenbosch. Tijdens haar opleiding werkte ze samen met De Bresser aan de restauratie van de beelden van de St. Jan.

Werk van haar hand is te vinden in veel gemeentelijke collecties, overheidsgebouwen, bedrijven en bij particuliere verzamelaars. Haar grote doorbraak kwam in 1991 bij haar expositie in Grand Palais te Parijs ‘Mac 2000’ Femmes Contemporaines.

www.reneevanleusden.nl

Meer informatie

Kunstenaar

Renée van Leusden

Locatie

Te zien in de verbindingsgang tussen het ziekenhuis en het Instituut Verbeeten.

Eigendom

Collectie Jeroen Bosch Ziekenhuis

Materiaal/ Techniek

Brons

Jaar van ontstaan

2002

Bezichtiging

Bezichtiging van dit kunstwerk is mogelijk van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur.

Code KUN-014
Laatste revisie: 13 december 2023 - 09:46