Prometheus

Prometheus is een figuur uit de Griekse mythologie. Prometheus stal het vuur bij de Olympische goden en schonk het aan de mensheid die daardoor leerde metaal te bewerken en een technische beschaving te ontwikkelen.

Prometheus,  Jan Dijker

Prometheus wordt voorgesteld als een leraar en uitvinder, die de mensen wederzijds respect bijbrengt en hen leert vooruit te zien. Prometheus oftewel de ‘voortuitdenkende’. Een prachtige herbestemming voor dit kunstwerk vormde de wand van het zwembad van het revalidatiecentrum Tolbrug.

Over de kunstenaar

Jan Dijker (1913-1993) geboren in Den Helder, heeft tientallen jaren gewoond en gewerkt in Moergestel. Hij geniet vooral bekendheid als de maker van een imposant aantal monumentale werken. Glas-in-lood ramen, glas-in-beton ramen, gobelins, mozaïeken, sgraffito’s en reliëfs. Daarnaast was hij schilder en heeft hij 30 jaar lang les gegeven aan de Tilburgse Akademie. Jan Dijker was zeer actief in bestuursfuncties, commissies en jury’s.

Prometheus,  Jan Dijker

Meer informatie

Kunstenaar

Jan Dijker

Locatie

Te zien in Tolbrug aan de muur in het zwembad

Eigendom

Langdurige bruikleen van Essent

Materiaal/ Techniek

Glasapplicatie, de afmeting van het kunstwerk is 300 x 500 cm. Het kunstwerk bestaat uit vier panelen die elk 200 kilo wegen. Om het aan de wand te bevestigen is een frame gemaakt. EGM architecten heeft een ontwerp gemaakt, dat erin voorziet dat het beeld van achteren aangelicht wordt. Om het te beschermen tegen de chloordampen van het zwembad is aan de voorkant plexiglas bevestigd. De installatie is mogelijk gemaakt door een belangrijke financiële bijdrage van Essent. Het kunstwerk is voor tenminste dertig jaar in bruikleen gegeven.

Jaar van ontstaan

1983

Bezichtiging

Bezichtiging van dit kunstwerk is niet mogelijk vanwege de privacy van patiënten die gebruik maken van het zwembad bij revalidatiecentrum Tolbrug.

Code KUN-026
Laatste revisie: 24 juli 2023 - 18:42