Levensloop

‘Levensloop’ is een moderne variant van de vooral in de 17e eeuw populaire levenstrap, waarbij in piramidevorm de zeven levensfasen van de mens worden getoond. Het zijn zwijgende filmportretten van zeven verschillende mensen van zeven verschillende leeftijden.

Levensloop, Fiona Tan

In de portretten komen zowel mannen als vrouwen voor. Mensen met verschillende sociale achtergronden. Het werk gaat over het passeren van de tijd en hoe wij ons daartoe verhouden.

Fiona Tan heeft bewust gekozen voor een dynamische presentatie van de verschillende leeftijden. Het hoogtepunt van je leven hoeft immers niet rond je veertigste te liggen: “Ook daarna of daarvoor kun je van het leven genieten.”

Over de kunstenaar

Videokunstenares Fiona Tan vertegenwoordigde Nederland in 2009 op de Biënnale in Venetië met drie werken, waaronder de videoinstallatie Disorient. De kunstenares is geboren in Indonesië en opgegroeid in Australië. Ze woont sinds twintig jaar in Nederland, waar ze studeerde aan de Rietveld Academie. Ze noemt zichzelf een ‘professional foreigner’, met een ‘identiteit die gedefinieerd wordt door datgene wat ik niet ben.”

Levensloop, Fiona Tan

Meer informatie

Kunstenaar

Fiona Tan

Locatie

Te zien bij binnenkomst in het ziekenhuis bij de hoofdentree (gebouw A)

Materiaal/ Techniek

Deze installatie bestaat uit zeven monitoren die in piramidevorm aan de muur bevestigd zijn als verwijzing naar de levensloopprenten en -schilderijen uit het verleden.

Deze korte films zijn zwart/wit of bijna zwart/wit en heel zorgvuldig gecomponeerd en uitgelicht. De portretten worden afwisselend vertoond op alle monitoren. Zo kan het zijn dat bij binnenkomst u een jonge man van 38 bovenin ziet, maar bij het verlaten van het gebouw een baby van vijf maanden of een oude vrouw. Per dag draaien de films 12 uur achter elkaar.

Jaar van ontstaan

2011

Bezichtiging

Bezichtiging is mogelijk.

Code KUN-008
Laatste revisie: 13 december 2023 - 09:46