Het zevende zegel

Het kunstwerk is destijds ontworpen voor de kapel van het Carolus ziekenhuis. Het werk bestaat uit 2 delen, de zogenaamde kapeldeuren.

Het zevende zegel, Tom Franssen

De rode geëmailleerde deurknoppen staan symbool voor de titel van het kunstwerk ‘Het zevende zegel’. Het zevende zegel is een Bijbelse afbeelding uit de Apocalyps. We zien zeven engelen met in hun hand ieder een bazuin. Toen het Lam het zevende zegel verbrak, viel er een stilte in de hemel. Er volgden donderslagen, groot geraes, bliksemslichten en een aardbeving. De zeven engelen, ieder met een bazuin, maakten aanstalten om erop te blazen. Deze figuren zijn verbeeld in een reliëf van beschilderd eikenhout. In het midden het zevende zegel. Dit kunstwerk heeft een nieuwe bestemming gekregen in de kapel van de nieuwbouw.

Over de kunstenaar

De kunstenaar Thomas Jozef Marie (Tom) Franssen (1931 – 2012) was een Roermondse kunstenaar met specialisaties monumentale kunst en schilderkunst, Hij werkte vaak met tempera, keramiek, metaal, beton, olieverf, glas in lood en was gespecialiseerd in de techniek sgraffito. Onderwerpen voor zijn kunstwerken waren religie, landschappen, mythologie en muziek. Kenmerken van zijn stijl zijn figuratief-expressionistisch en monumentaal. De kunstenaar is beïnvloed door het Vlaamse expressionisme. De werken van Franssen zijn met name plastieken, mozaïkreliëfen, wandschilderingen en glasobjecten. Franssen begon begin jaren vijftig de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Maastricht en daarna de Jan van Eyck academie in Maastricht (van 1955 – 1959). Hij was docent aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht vanaf 1980 – 1991.

Het zevende zegel, Tom Franssen

Meer informatie

Kunstenaar

Tom Franssen

Locatie

Te zien in de kapel tegenover het bezoekersrestaurant Sodexo

Eigendom

Collectie Jeroen Bosch Ziekenhuis

Materiaal/ Techniek

Beschilderd eikenhout en mozaïek

Jaar van ontstaan

1991

Bezichtiging

Bezichtiging is mogelijk.

Code KUN-024
Laatste revisie: 24 juli 2023 - 19:05