'Fijn een dagje buiten’ en ‘De wandeling’

De serie panelen is in opdracht van Tolbrug gemaakt door de kunstenaar Harrie Gerritz. Het karakteristieke Land van Maas en Waal is het thuislandschap van deze kunstenaar en tevens is het rivierenlandschap zijn inspiratiebron.

kunstwerk de wandeling harrie gerritz

Gerritz’ werk ontstaat uit de realiteit van het landschap maar binnen zijn composities resulteert dit in een gestileerde beeldtaal. De nadruk ligt op de innerlijke beleving van zijn favoriete droomplekken.

Harrie Gerritz werd gevraagd om een kunstwerk te maken waarin elementen van de revalidatie in de zin van toewerken naar participatie tot uitdrukking komen. Een brug als teken voor het gaan naar een veilige overzijde. Met oog voor de functie van de ruimte die wordt gebruikt voor revaliderende patiënten van Tolbrug. Op de kunstwerken zien we drie diersymbolen als teken van leven en beweging: een vis in het water, een vogel die vliegt in de lucht en een dravend paard.

De thema’s zijn verbeeld in 10 panelen. De eerste serie bestaat uit 3 horizontale panelen van 70 x 100 cm die boven elkaar hangen. De tweede serie bestaat uit 7 panelen van 100 x 70 cm die verticaal naast elkaar hangen. Een gestileerde boom met daarachter een maan, een vogel vliegend boven water, een nachtlandschap van verkaveld land, oprijzende kerktorens als ijkpunt in het landschap en een op en neer bewegend paard.

Over de kunstenaar

Harrie Gerritz (1940, Wychen) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem van 1957 -1964 met een onderbreking van militaire dienstplicht in Nieuw Guinea. Hij was in 1996, 1999 en 2004 gastprofessor bij de Internationale Academy Pentiment aan de Kunstfachhochschule in Hamburg. In 2003 kreeg hij de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De kunstenaar heeft sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw een zeer eigen en herkenbaar handschrift ontwikkeld en onderscheidt zich door een helder kleurgebruik en weloverwogen composities. Zijn werk is vertegenwoordigd in een groot aantal nationale en internationale collecties. In 2011 was er een grote overzichtstentoonstelling ‘de verbeelding van het rivierenlandschap’ in museum Het Valkhof in Nijmegen.

Fijn een dagje buiten, Harrie Gerritz

Meer informatie

Kunstenaar

Harrie Gerritz

Locatie

Te zien in de gang van de eerste etage van het gebouw van Tolbrug.

Eigendom

Collectie Jeroen Bosch ziekenhuis / Tolbrug

Materiaal/ Techniek

Acrylverf op houten panelen

Jaar van ontstaan

2012

Bezichtiging

Bezichtiging is mogelijk.

Code KUN-023
Laatste revisie: 24 juli 2023 - 19:04