Dolorosa

Ik leg je hier neer
mijn groot verdriet
en kijk hoe je vloeit
terwijl ik je loodzware arm
om mijn schouders voel

kunst kunstwerk 'Dolorosa' van Ank van Engelen

Ank van Engelen over haar kunstwerk

Uitgangspunt voor het beeld is het verdriet en de rouw van moeders, zusters, vrouwen om een verloren geliefde. In de katholieke kerk is Maria daar een uitgesproken icoon van. Geïnspireerd door de 'Stabat Mater' van Pergolesi nam ik troost in gedachten bij het maken van 'Dolorosa' (de wenende Maria). De korf, de schaal en de twee flessen zijn van staal en doorvlochten met rubberen slangen. Ze zijn de dragers van een heldere blauwe 'tranenvloed'. Van de tranen is op de bodem in de manden nog slechts een restant terug te vinden. De rest is al weggevloeid, terug naar de aarde. 

Ervaring herscheppen in staalsculpturen

“De zorgvuldigheid waarmee ik wandel – kijkend, voelend, ruikend en proevend – probeer ik tijdens het werken te hervinden. Zoeken, vinden, proberen, terugleggen, vormen, lassen, smeden, slijpen, samenbrengen, uit elkaar halen, hervormen…In het werk tracht ik mijn ervaringen te herscheppen”. Daarin resoneert dan ook vaak de natuur; in haar stoere staalsculpturen zijn organische vormen en natuurlijke elementen terug te vinden. Door eindeloos lassen en slijpen, als het ware boetseren van het materiaal, worden de staalsculpturen gevormd. In dit ambachtelijke werken vind de kunstenares opnieuw tijd voor reflectie en groeit het werk, langzaam maar gestaag.

Over de kunstenaar

Ank van Engelen is geboren in 1957 in Bunnik, woont in Den Dungen en heeft een atelier in Nova Zembla in ’s-Hertogenbosch. Zij heeft de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg gevolgd van 1994 tot 1998 en is in januari 1999 cum laude afgestudeerd in de disciplines beeldhouwen, installaties en monumentaal werk. Zij initieerde en organiseerde verschillende tentoonstellingen in de openbare ruimte o.a. met Stichting Dommel in Beeld. Zij initieerde in 2014/2014 met Stichting Foreign Artfairs ‘Artswap’ waarbij Finse kunstenaars uit Lapland tijdelijk van woon-/werkplek wisselden met Nederlandse kunstenaars uit Brabant. Monumentaal werk is aangekocht door de gemeente Sint-Michielsgestel, de gemeente Albrandswaard  en Staatsbosbeheer. Ank van Engelen exposeerde o.a. in Chieri/Turijn Italië, KEG Schijndel, Tempus Arti België, Genootschap Kunstliefde Utrecht, Bijbels Museum Amsterdam, Ars Aemula Leiden, Oude Kerk Amsterdam en Hortus Botanicus Amsterdam.

www.ankvanengelen.nl

Meer informatie

Kunstenaar

Ank van Engelen

Locatie

De gang tussen gebouw C 2e verdieping en gebouw D 2e verdieping (de gang tussen de liften van C2 en de liften van D2).

Eigendom

Kunstcollectie JBZ (het kunstwerk is in 2023 geschonken door de beeldend kunstenaar).

Materiaal

Het kunstwerk is gemaakt van staal, rubber, giethars en pigment. De totale afmeting van de installatie is 2.00 meter x 2.00 meter x 0.60 meter.

Jaar van ontstaan

2008

Bezichtiging

Bezichtiging van het kunstwerk is mogelijk.

Code KUN-052
Laatste revisie: 2 februari 2024 - 13:47