Grindzinnen

Mariëlle Lapidaire heeft met witte kiezels ‘grindzinnen’ op de daken van het JBZ gelegd. Grauw grind bleek een mooie ondergrond voor verbeelding. Korte, poëtische zinnetjes van een paar woorden, die gevonden zijn in het ziekenhuis. Voor een moment van herkenning, dwaling, een glimlach, een mijmering, zelfs een opgetrokken schouder kan net genoeg zijn om even uit de realiteit getrokken te worden. Ze zijn vanaf hoger gelegen verdiepingen van het ziekenhuis te lezen.

“Ik denk dat het van vitaal belang is om deze tijd op te tekenen. Als kunstenaar neem ik op een andere manier waar. Ik wil iets grijpen waar mensen doorgaans geen oog voor hebben, maar wat ze wel meemaken en verder in zich meedragen. Details die – als het stof van deze roerige tijd is neergedaald – niet bedolven mogen raken, omdat ze later veelbetekenend of helend kunnen zijn”, alsdus Lapidaire.

grindzin

grindzin als ik mijn ogen dicht doe zie ik blauw

grindzinnen

Grindzin

Grindzin

 

Tekst van de grindzinnen

 

‘in de schaduw van de maan’

Gaat over het moment dat de maan voor de zon schuift, waardoor een corona (kroon) van licht verschijnt. Hierdoor kun je het licht recht aankijken, waar het je onder normale omstandigheden verblindt.

 

‘bam bam bam’

Een uitspraak van een geriater. Tijdens de corona-uitbraak rende ze naar haar werk op de COVID-afdeling. Als in het ochtendgloren op de Moerputtenbrug het ziekenhuis opdoemde, pepte ze zich bij elke stap op de houten brugbalken op om de dag weer aan te kunnen… bam bam bam.

 

‘als ik mijn ogen dicht doe zie ik blauw’

Dit is een uitspraak van een zaalarts op de COVID-afdeling. 'Als ik mijn ogen dicht doe zie ik blauw. Lichtblauw. Binnenkort moet ik de babykamer gaan verven. We stonden voor het schap met blauw en dachten bij lichtblauw ‘doe maar niet’. Even later drong tot me door: ‘Oh ja, dat is de kleur van het schort. Nee, die hoeft niet op de babykamer’.

 

‘juist de tijd erna’

Deze woorden hoorde ik op het planbureau. Het kan hoopvol wijzen naar betere tijden die komen, maar het kan ook wijzen op de gevolgen van wat gebeurde.

 

‘raakbaar’

Dit mooie woord hoorde ik van een schoonmaakster in de gang. Zijn wij het niet allemaal in deze tijd, en zeker in een ziekenhuis.

Over de kunstenaar

Mariëlle Lapidaire is een kunstenaar uit Den Bosch. Ze laat zich in haar werk inspireren door de plek waar het kunstwerk komt.

Meer informatie

Kunstenaar

Mariëlle Lapidaire

Locatie

Dak A-gebouw, B-gebouw, C-gebouw

Eigendom

Mariëlle Lapidaire

Materiaal/techniek

Witte kiezelstenen neergelegd

Jaar van ontstaan

Bezichting

Vanuit de ramen van diverse hogergelegen delen van het A-, B- en C-gebouw.

Code KUN-035
Laatste revisie: 1 juli 2021 - 15:52