Behandeling

Verpleging in isolatie

Soms is het nodig dat een patiënt geïsoleerd (dus apart van anderen) wordt verpleegd, bijvoorbeeld vanwege een bacterie, virus of lage weerstand.

De arts of verpleegkundige legt uit wat de reden is voor isolatie. Als u geïsoleerd verpleegd moet worden, ligt u meestal op een aparte kamer die u niet mag verlaten. De verpleegkundigen nemen gerichte voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen. Denk hierbij aan het dragen van een muts, mondneusmasker, handschoenen en schorten.

Er zijn verschillende vormen van isolatie:

Belangrijke informatie

Hier vindt u alle belangrijke informatie over verpleging in isolatie.

Betrokken afdelingen

Code ALG-079
Laatste revisie: 3 augustus 2023 - 10:29
Belangrijke informatie

Verpleging in isolatie

    Wilt u op bezoek bij een patiënt die in isolatie verpleegd wordt? Dan moet u zich eerst melden bij de verpleging. Het kan zijn dat u dezelfde voorzorgsmaatregelen moet nemen als de medewerkers. Kinderen worden alleen toegelaten in overleg met de verpleegkundige.

    Op de deur van de patiëntenkamer hangt een gekleurde instructiekaart. Hierop staat welke extra voorzorgsmaatregelen er gelden voor medewerkers en bezoekers.

    Voor de meest voorkomende isolatievormen heeft de verpleegkundige een specifieke folder.

    Om besmetting van andere patiënten te voorkomen, moet u na het bezoek het ziekenhuis direct verlaten en niet op bezoek gaan bij andere patiënten in het ziekenhuis.