Behandeling

Beter in balans leven met Diabetes; Diabetes de Baas

Diabetes de Baas is een groepscursus waarin wij handvatten geven die u kunnen helpen om met uw diabetes om te gaan.

Omdat u diabetes heeft, moet u steeds afwegen: wat moet voorrang krijgen: mijn diabetes of het ‘normale’ leven? Beiden zijn belangrijk, maar hoe voorkom je dat het een ten koste gaat van het ander? En hoe voorkom je dat je opgebrand raakt door je diabetes?

Diabetes de Baas is speciaal ontwikkeld om mensen met diabetes te helpen een balans te vinden tussen de eisen die de diabetes stelt en de eisen van het normale leven. Zodat zijzelf weer de baas worden over hun diabetes. De bijeenkomsten worden begeleid door een gezondheidszorgpsycholoog en een diabetesverpleegkundige.

De cursus is ontwikkeld door het VU medisch centrum (VUmc), en wordt nu ook in het Jeroen Bosch Ziekenhuis aangeboden.

Code CHI-085
Laatste revisie: 9 juli 2024 - 11:57

Beter in balans leven met Diabetes; Diabetes de Baas

Praktische informatie

 • De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2 uur.
 • De groep bestaat uit 8 tot 10 deelnemers.
 • Deelname aan Diabetes de Baas is gratis.
 • Als u vrij moet nemen van uw werk om bij de bijeenkomsten aanwezig te zijn, dan kunnen wij u een brief meegeven voor uw werkgever.
 • De bijeenkomsten worden begeleid door trainers van het diabetesteam, zoals een gezondheidszorgpsycholoog en een diabetesverpleegkundige.  

Wat verwachten wij van u?

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op de bijeenkomsten. U krijgt een cursusmap. Hierin kunt u de informatie lezen die u tijdens de cursus krijgt. Ook staan er oefeningen in die u kunt doen. 

Wat levert Diabetes de Baas u op?

U leert om te gaan met uw diabetes zoals u dat wilt, door doelen te stellen, een actieplan te maken, mogelijke hindernissen te ontdekken en hoe deze te overkomen.

De cursus biedt u de gelegenheid andere mensen met diabetes te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten als u.

De cursus Diabetes de Baas is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Het programma is wetenschappelijk onderzocht. Uit het onderzoek kwam dat de cursus effectief is.

"Ik heb nog nooit aan zoiets meegedaan!" Misschien is deelname aan een cursus als Diabetes de Baas nieuw en onwennig voor u. We kunnen u geruststellen: tijdens de cursus is de sfeer informeel, vriendelijk en vertrouwelijk.  

Aanmelden en vragen

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor deze cursus door het sturen van een e-consult bericht naar Ankie Boom, diabetesverpleegkundige.

E-consult is een optie in MijnJBZ. Log met uw DigiD in op de website MijnJBZ. Het is belangrijk dat uw e-mailadres goed in MijnJBZ staat, omdat u een melding krijgt in uw inbox als er een bericht aan u wordt gestuurd via e-consult. Kijkt u eventueel voor aanvullende uitleg op de webpagina van het e-consult.

Als u ingelogd bent in MijnJBZ, volg dan deze stappen om u aan te melden voor de cursus 'Diabetes de Baas':

 • Controleer eerst uw e-mailadres; kies in de menubalk voor ‘Mijn gegevens' en dan 'contactgegevens'. Klik op de knop 'Opslaan' als u iets heeft gewijzigd.
  • Om er zeker van te zijn dat het e-mailadres juist in het systeem staat, klikt u op de knop ‘Start de controle’. Vervolgens wordt er een e-mail verstuurd naar het door u opgegeven e-mailadres. In de ontvangen e-mail vindt u een code. U vult deze code in uw MijnJBZ in. In het veld onder uw e-mailadres. Vervolgens klikt u op de knop ‘Opslaan’.
 • Om uw aanmelding voor de cursus te sturen, klik op 'e-consult' bovenaan uw scherm. Als u inlogt op een mobiele telefoon, vindt u de optie e-consult onder het hoofdmenu met de 3 streepjes.
 • Klik op de knop ‘Start nieuw e-consult’
 • Klik op 'Aan' en kies het specialisme waarvoor het bericht bedoeld is. Alleen de specialismen waar u onder behandeling bent worden zichtbaar.
 • Vul het onderwerp van het bericht in ('Aanmelden Diabetes de Baas') en typ in het tekstveld dat u zich wil aanmelden voor de cursus.
 • Druk tot slot op de knop 'Versturen'. Uw bericht is nu verzonden.

U ontvangt van ons een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. We bespreken uw verwachtingen van de cursus en hoe deze aansluiten bij het programma van de cursus. 

Vragen

Heeft u vragen over diabetes of over de cursus? Stel deze bij voorkeur via een e-consult aan diabetesverpleegkundige Ankie Boom (zie hierboven de uitleg van het e-consult). U krijgt van haar antwoord via e-consult. U weet dat er een antwoord is gestuurd, doordat u in uw mailbox hiervan een melding ontvangt. U kunt daarna inloggen in MijnJBZ om het antwoord te lezen.

Voor het stellen van een vraag aan Caroline van Geenen (gezondheidszorgpsycholoog), kan géén gebruik worden gemaakt van het e-consult. U kunt uw vraag stellen via e-mailadres: c.v.geenen@jbz.nl.