Afspraak met de optometrist

Het beroep optometrist is niet bij iedereen bekend. Een optometrist is in vergelijking met een opticien hoger en breder opgeleid en kan daardoor taken van een oogarts overnemen.

Wat doet een optometrist?

Een optometrist kan zien of er met uw oog iets aan de hand is. De optometrist onderzoekt uw ogen volledig. Hij of zij onderzoekt hoe goed u ziet en beoordeelt de gezondheid van het oog door middel van metingen, tests en andere onderzoeksmethoden. Als de optometrist ziet dat er iets mis is, kijkt de oogarts mee.

Oogdruppelen voor het onderzoek

Voor het onderzoek worden de ogen gedruppeld. Door de oogdruppels worden de pupillen verwijd, waardoor u tijdelijk niet goed kunt zien. Dit betekent dat u vooraf vervoer naar huis moet regelen. In geval van pupilverwijdende druppels adviseren we u een zonnebril mee te nemen voor na het onderzoek. Door de druppels bent u gevoeliger voor de zon. De zonnebril kan de toegenomen lichtgevoeligheid verzachten.

Houd rekening met een minimale wachttijd van 30 minuten. U bent waarschijnlijk ongeveer 15 minuten bij de optometrist. Daarna worden uw ogen gedruppeld en moet u 15 minuten wachten.

Bij een PO2/glaucoomscreening wordt normaal gesproken niet gedruppeld, alleen in enkele gevallen.

Wanneer komt u bij een optometrist?

Als u bekend bent bij één van de oogartsen en glaucoom heeft

De optometrist meet onder andere de oogdruk en maakt mogelijk een kleurenfoto van het netvlies. Bij een verandering in uw situatie wordt u direct door een oogarts gezien. Meestal komt u 2 keer per jaar op controle, de ene keer bij de oogarts en de daaropvolgende keer bij de optometrist.

Na een staaroperatie

De optometrist onderzoekt of uw oog goed is hersteld van de operatie. Ook berekent de optometrist de benodigde optimale brilsterkte. Bij afwijkingen wordt u meteen gezien door de oogarts.

Bij suikerziekte

De optometrist onderzoekt of in uw ogen afwijkingen zijn doordat u suikerziekte heeft.

Code OOG-018
Laatste revisie: 20 december 2023 - 14:43