Aandoening

Norovirus

Het Norovirus is een zeer besmettelijk virus dat buikgriep veroorzaakt.

Als u besmet bent met het Norovirus, kunt u last hebben van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, braken en diarree. Ook kunt u lichte koorts hebben. Meestal beginnen de klachten tussen de 1 tot 3 dagen, nadat iemand het virus binnen krijgt. De klachten duren gemiddeld 2 tot 3 dagen. Hoe hevig de klachten zijn en hoe lang ze duren is niet bij iedereen hetzelfde. Dit hangt onder andere af van uw algemene gezondheidstoestand en leeftijd. Er zijn ook mensen die geen klachten krijgen. Zij kunnen wel het virus overdragen.

Lees meer

Het Norovirus is heel besmettelijk en er en er is maar een klein beetje virus nodig om ziek te worden. Het virus wordt overgedragen via de ontlasting of het braaksel van besmette personen. Het Norovirus wordt onder andere overgebracht via handen die na het toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. De besmettelijke virusdeeltjes komen (meestal) via de handen in de mond of in voedsel terecht. Ook besmetting via de lucht als gevolg van braken is mogelijk.

Het is belangrijk te weten dat u besmettelijk bent van 1 tot 2 dagen voordat u de klachten kreeg, tot 3 dagen nadat uw klachten verdwenen zijn.

Code ALG-372
Laatste revisie: 28 februari 2023 - 14:57