Headerafbeelding
patienten wachten in de wachtkamer bij radiologie
Onderzoek

Baarmoederfoto

Een baarmoederfoto is een röntgenonderzoek van de baarmoeder.

De gynaecoloog kan met contrastvloeistof de vorm van de baarmoeder en de doorgankelijkheid van de eileiders controleren. Bij een inseminatiebehandeling krijgt u vooraf altijd eerst een baarmoederfoto.

Hoe verloopt het onderzoek?

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Digitale kinderwenspoli

Speciaal voor patiënten van het Centrum Voortplantingsgeneeskunde hebben wij de digitale kinderwenspoli. Hier kunt u vragen stellen aan ons team, maar ook heel gemakkelijk informatie vinden over ziektebeelden, onderzoeken en behandelingen. Er is ook een forum waar u met andere patiënten in contact kunt komen. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Code GYN-151
Laatste revisie: 2 februari 2024 - 15:16
Hoe verloopt het onderzoek?

Baarmoederfoto

De arts heeft aangegeven in welke periode van uw cyclus u het onderzoek kunt plannen. De foto kan maar in een korte periode van de cyclus gemaakt worden.

Dit kan vanaf het moment dat u geen menstruatie meer heeft, maar vóórdat de eisprong plaatsvindt. U mag namelijk niet zwanger zijn op het moment dat de baarmoederfoto wordt gemaakt. Het is van tevoren niet altijd zeker of het in een bepaalde cyclus kan gebeuren. U kunt bellen vanaf de eerste dag van uw menstruatie.

Voor het maken van een afspraak belt u naar het Centrum Voortplantingsgeneeskunde. Bent u overgevoelig voor jodium? Geeft u dit dan meteen door bij het maken van de afspraak. 

Voor de baarmoederfoto meldt u zich bij de afdeling Radiologie, gebouw B, verdieping 0, ontvangstbalie 4.

U heeft een recept gekregen voor een zetpil (Diclofenac 100 mgr) tegen de pijn. Op de dag zelf kunt u deze zetten 1 uur voor het maken van de foto. De zetpil geeft soms aandrang voor ontlasting.

Als uw arts het nodig vindt dat u alvast antibiotica inneemt, heeft u hier ook een recept voor meegekregen. U hoort dan van uw arts wanneer u deze moet innemen.

Na het onderzoek kunt u vaginaal wat bloed of contrastvloeistof verliezen. Neem daarom maandverband mee.

Verder adviseren we u om niet alleen te komen en niet zelf naar huis te rijden.

In de kleedkamer bij de onderzoekskamer kleedt u zich uit. Uw onderlichaam moet ontbloot worden, het bovenlichaam niet. Bij het maken van de baarmoederfoto is een fertiliteitsarts en een radiologisch assistent(e) aanwezig.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De arts brengt een spreider in de vagina. De vagina en baarmoederhals worden gedesinfecteerd met een jodiumoplossing. De arts brengt een dun slangetje met daarin een klein ballonnetje door de baarmoedermond in de baarmoeder. Dit slangetje heet een ballonkatheter. Nadat het ballonnetje is opgepompt, spuit de arts een kleine hoeveelheid contrastvloeistof in de baarmoeder.

Het inbrengen van het slangetje en inspuiten van de vloeistof kan krampen veroorzaken. Dit kunt u vergelijken met menstruatiepijn. Door de contrastvloeistof worden de vorm van de baarmoederholte en de doorgang van de eileiders in beeld gebracht. Hier worden foto’s van gemaakt.

Het is mogelijk dat een korte tijd later nog een controlefoto wordt gemaakt. Hierna bespreekt de arts kort de voorlopige uitslag met u. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Uw partner mag bij het onderzoek aanwezig zijn. Hij krijgt dan een loden schort aan vanwege de röntgenstraling. Uw partner kan ook achter de loden afscherming gaan staan.

Na het onderzoek kunt u tijdelijk nog wat buikpijn houden. Ook kan er uit de vagina nog wat bloed, jodium of contrastvloeistof komen. 

Wanneer belt u het ziekenhuis?

Zeer zelden treedt er na het onderzoek een complicatie op. Dit kan een allergische reactie op de contrastvloeistof of een infectie zijn. Bij koorts (38°C of meer), heftige buikpijn of veel bloedverlies belt u naar het Centrum Voortplantingsgeneeskunde.

De uitslag krijgt u tijdens het evaluatiegesprek. U maakt hiervoor een afspraak bij het Centrum Voortplantingsgeneeskunde. De arts geeft u advies en bespreekt het verdere behandelplan met u.

Zijn er afwijkingen op de foto te zien, dan overleggen we met u wat de volgende stap is. Wanneer één van de eileiders niet zichtbaar was op de foto, kan dit betekenen dat deze eileider echt is afgesloten. Het kan ook zijn dat de eileider even verkrampt was als reactie op het onderzoek. In beide gevallen laat de eileider geen contrastvloeistof door en wordt hij niet zichtbaar op de foto.

Om onderscheid te maken tussen deze mogelijke oorzaken kan de arts een kijkoperatie voorstellen. Hierbij kan de arts de baarmoeder, eierstokken en eileiders goed bekijken.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u bellen naar het Centrum Voortplantingsgeneeskunde, telefoonnummer: (073) 553 8660.