Patiënt krijgt een longfunctieonderzoek

Meting gevoeligheid van de luchtwegen (histaminedrempelbepaling)

Een histaminedrempelbepaling is een onderzoek om de gevoeligheid van de longen te meten.

U inhaleert histamine om uw longen te prikkelen. Als u overgevoelig bent voor histamine dan kan dit de luchtwegen nauwer maken.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code LON-017
Laatste revisie: 14 augustus 2019 - 14:08
Hoe verloopt het onderzoek?

Meting gevoeligheid van de luchtwegen (histaminedrempelbepaling)

• Bent u zwanger? Dan kan dit onderzoek niet doorgaan.
  • Heeft u in de zes weken voor het onderzoek een medische ingreep gehad? Bel dan voordat u het onderzoek krijgt de secretaresse van de polikliniek Longgeneeskunde.

Mag u voor het onderzoek uw medicijnen innemen?

Het gebruik van sommige medicijnen kan de uitslag van het onderzoek beïnvloeden. Daarom is het erg belangrijk dat u weet welke medicijnen u vanaf een bepaalde tijd niet meer mag gebruiken tot aan het onderzoek.

Als u die toch gebruikt kan het onderzoek niet doorgaan!

Kunt u uw medicijnen niet stoppen omdat u te kortademig bent? Of bent u vergeten om met uw medicijnen te stoppen? Overleg dan telefonisch met de longfunctieanalist, u kunt haar bereiken via de polikliniek Longgeneeskunde.

Medicijnen die u niet mag gebruiken voor het onderzoek:

Eén week voor het onderzoek

• glycopyrronium
  • Incruse®
  • Seebri®, Spiriva®
  • Tiotropiumbromide, Tiotrus®
  • umecledinium

Drie dagen voor het onderzoek

• Aerius®, alimemazine, Allerfre®, arivastine, Atarax®, Atarax®

• salbutamol
  • terbutaline
  • Ventolin®

De volgende medicijnen moet u wel blijven gebruiken

• aerobec, Alvesco®
  • beclometason, budesonide
  • ciclesonide
  • Flixotide®, fluticasone
  • larbex steri-neb
  • prednisolon, Pulmicort®
  • Q-var®

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afgesproken tijd bij Longgeneeskunde functieonderzoeken, gebouw C, verdieping 1, ontvangst 4.

Tijdens het onderzoek

De longfunctieanalist doet bij u de histaminedrempelbepaling. Tijdens het onderzoek zit u op een stoel. U krijgt een klem op uw neus om te voorkomen dat u door uw neus ademt. U ademt via een mondstuk dat is verbonden met een meetapparaat.

Tijdens het onderzoek moet u meerdere keren histamine inademen, in een steeds sterker wordende dosis. Na het inhaleren wordt na een bepaalde tijd uw longfunctie gemeten. Histamine is een stof die bij overgevoeligheid een vernauwing van de luchtwegen veroorzaakt. Hierdoor kunt u een benauwd gevoel krijgen. Na iedere inhalatie volgt een blaastest om uw longfunctie te meten. Tijdens het onderzoek spoort de longfunctieanalist u aan om uw uiterste best te doen. Dit is belangrijk om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen.

Na de test inhaleert u een medicijn om een eventuele vernauwing van de luchtwegen te stoppen. We meten ook de reactie van uw luchtwegen op dit medicijn.

Het onderzoek duurt ongeveer een uur tot vijf kwartier.

Na het onderzoek mag u meteen naar huis. Het mogelijk dat u nog een aantal uren last heeft van heesheid, vermoeidheid en/of hoesten. Deze klachten gaan vanzelf weer over.

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw longarts te horen, bij uw volgende afspraak. Dit kan een telefonische afspraak zijn of op de polikliniek. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stelt u deze dan gerust. Voor en tijdens het onderzoek is er gelegenheid genoeg om uw vragen te beantwoorden.